ProAlt: Bakala žije v luxusu z dřiny zaměstnanců. Ať jim odevzdá část zisku

17.09.2013 10:55

Horníci se dnes v Ostravě vydají na protestní pochod a demonstraci za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Na tuto informaci reagovala iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt a vydala tiskovou zprávu. V ní se staví za odprodej dolu Paskov státu za korunu nebo vlastnictví dolu zaměstnanci. Takovou variantu považuje ProAlt za cestu k "dělnické demokracii".

ProAlt: Bakala žije v luxusu z dřiny zaměstnanců. Ať jim odevzdá část zisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ProAlt stávkovalo proti Drábkovým reformám

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Tisková zpráva iniciativy ProAlt poukazuje na to, že za časů prosperity vydělával Důl Paskov managementu společnosti a miliardáři Zdeňkovi Bakalovi desítky miliard korun. „Nyní, když kvůli poklesu světových cen uhlí hrozí v tomto dole snižování hornických platů o 20 % a propouštění, je Bakalovi zatěžko uvolnit alespoň malou část těchto zisků na zachování hornických mezd a pracovních míst,“ kritizuje ProAlt vývoj na Ostravsku.

Mluvčí ProAltu Jiří Karen zdůrazňuje protiklad, který prý na Paskově doslova bije do očí: „Bakala a nejvyšší management firmy potíže nepocítí; miliardy, vytěžené z dřiny námezdně pracujících, jim zajistí luxus a pohodlí na mnoho dalších let.“

Celé prohlášení ZDE.

Zpráva vyzdvihuje dřinu horníků, kteří „mnoho let riskovali v dolech své životy a nebezpečná práce mnohým z nich zničila zdraví“. Právě jim ProAlt vyjadřuje plnou podporu.

Varianty řešení

„Iniciativa ProAlt vítá návrh ČSSD, aby vlastníci Dolu Paskov investovali část zisků dosažených v minulých letech zpět do dolů ohrožených krizí,“ píše se v prohlášení.

A zmiňuje i další alternativy, pokud vlastníci od snížení mezd a propouštění neustoupí. Zde zmiňuje návrh stínového ministra financí za ČSSD Mládka odprodat Důl Paskov za korunu státu nebo konkurs.

ProAlt pak přichází ještě s dalším revolučním návrhem, a to dát důl do rukou zaměstnanců. „O demokracii musíme usilovat nejen v politice, ale i na pracovišti. Despotismus na pracovištích vede nutně ke zničení demokracie. ProAlt proto bude především podporovat snahy horníků v jejich zápasech o uplatnění principů sebeorganizace. Při záchraně Dolu Paskov to znamená vedle možnosti odkoupení dolu státem také jeho přímé vlastnictví zaměstnanci,“ píše se ve zprávě.

Cesta k dělnické demokracii

Zástupce ostravského ProAltu Petr Rohel k tomu uvádí příklad Mondragonské družstevní korporace a dodává: „Je to začátek cesty dělnické demokracie, s jejíž pomocí se může podařit udržet pracovní místa a stálé mzdy.“ Tváří v tvář ekonomické krizi totiž vychází najevo, že právě samospráva pracujících může být alternativou, s jejíž pomocí mohou krizi překonat. „Nebojme se bok po boku s horníky společně zapojit do boje proti postupu vlastníků OKD!“ Takovou výzvou končí tisková zpráva iniciativy ProAlt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…