Proč Rath stále "sedí": Hrozí útěk do zahraničí, mluví se o Izraeli

03.09.2012 9:33

Poslanci Davidu Rathovi nejspíš hrozí až 8,5 roku ve vězení. Podle lidovek.cz to vyplývá z nezveřejněného soudního usnesení. Rath také uvažoval o uložení peněz, které získal z korupce, v zahraničí.

Proč Rath stále "sedí": Hrozí útěk do zahraničí, mluví se o Izraeli
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Krajský soud v Praze před měsícem rozhodl, že Rath musí zůstat ve vazbě kvůli hrozícímu útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Server lidovky.cz se na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dostal k podrobnému odůvodnění, kde předseda senátu Josef Gotěk vše vysvětluje.

Rath měl řadu kontaktů v zahraničí. Uvažoval o koupi tamní firmy

V prvé řadě soud odvodil, že Ratha by k útěku za hranice donutil už jen trest za zvlášť závažný zločin přijetí úplatku. Podle Gotěka je reálné, že by byl Rath odsouzen na osm let a šest měsíců.

Rath také s ostatními zadrženými mluvil o tom, kam skrýt pokoutně získané miliony. „Obviněný se spoluobviněnými rozmlouval o uložení finančních prostředků v zahraničí, jakožto i o možnosti koupě firmy v zahraničí. To nepochybně úvahy o vycestování posiluje, zvláště když obviněný ve svých politických funkcích často jezdil do zahraničí a musí tam mít řadu kontaktů,“ citují lidovky.cz dokument.

Exhejtman by mohl získat občanství v Izraeli

Lidové noviny na konce července uvedly, že bývalý středočeský hejtman David Rath má nadstandardní vazby na Izrael. Ty by mu prý mohly posloužit jako únik před čekou justicí, anebo posloužit jako místo, kam schovat peníze z předražených zakázek. Rath Izrael navštěvoval jako poslanec, hejtman i turista.

Minulý rok se například hovořilo o 450 milionech, které Středočeský kraj dal firmě ovládané občanem Izraele přes prázdnou firmu na Kypru. Rath má navíc židovské kořeny po dědečkovi z otcovy strany, takže by mohl díky tomu zažádat o izraelské občanství.

I jako poslanec by mohl Rath korumpovat

Soud dále vyslovil, že by se obviněný poslanec mohl znovu dopustit korupčního jednání. „Nelze přehlédnout, že obviněný je nadále poslancem a rovněž z titulu této funkce by se v případě propuštění na svobodu mohl znovu dopustit korupčního jednání,“ hovoří se v usnesení.

Případ se díky vyšetřování v srpnu posunul. Krajští soudci se ale mohou v usnesení inspirovat, až budou rozhodovat o stížnosti proti kauci. Napadá ji například státní zástupce Petr Jirát, podle kterého by měl Rath zůstat ve vazební věznici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…