Proč šel Bartoš zrovna do Ústí? Spisovatel zná odpověď. Piráti musí porazit Babišův strach

09.08.2021 15:00

Publicista Karel Hvížďala se zamyslel nad tím, jak mohou Piráti zvítězit nad Andrejem Babišem v Ústeckém kraji. Ten prý šíří jen strach, zatímco jeho protivníci naději. „Místo na marketéry se obraťte na sociology!“ radí spisovatel.

Proč šel Bartoš zrovna do Ústí? Spisovatel zná odpověď. Piráti musí porazit Babišův strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí
Pirát Ivan Bartoš bude v nadcházejících sněmovních volbách kandidovat v Ústeckém kraji proti úřadujícímu premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO. Spisovatel a publicista Karel Hvížďala současnému šéfovi strakovky příliš nefandí a zamýšlí se nad tím, zda může naděje (Bartoš) porazit strach (Babiš).  

Bartoš si Ústecko vybral podle Hvížďaly hlavně proto, že je baštou hnutí ANO. Jde dle něho o symbolické místo. Nahrává jim ta okolnost, že Ústecký kraj je jeden z nejpostiženějších regionů a situace se i pod vedením ANO, které má uvnitř dnes již víc sporů než vztahů, nijak za poslední léta nezlepšila.

Babiš se podle spisovatele rozhodl proti Pirátům v Ústí postavit hlavně strach. Lidé v kraji jsou často chudí a zbídačelí, tvrdí. „Proto je bude strašit tím, že Piráti by přivedli do regionu cizince, muslimy, kteří by je ohrožovali a sebrali by jim peníze na podporu.“

Co má tedy lídr Pirátů dělat? Na epidemii, která by ukázala neschopnost vlády Bartoš spoléhat dle publicisty nemůže, protože ta se dle odhadů rozjede zřejmě až po volbách. „Proto je třeba se dál ptát, jakými slogany slibující naději mohou Piráti přehlušit strach, který bude jejich soupeřem u lidí, kteří programy nečtou a tradičně mají úctu k vrchnosti,“ radí Hvížďala.

Podle něj tak nezbývá nic jiného než místo na marketéry se obrátit na sociology, kteří prý tvrdí, že v zapadlých krajích, kam Ústecko patří, je nejbolestivějším momentem deficit sociální a veřejné spravedlnosti.

„Proto zásadní otázka zní: Lze takový deficit artikulovat srozumitelnými slogany vyjadřující jejich pocity, s dostatečným emocionálním nábojem, který se postaví proti strachu? Kdyby se to Pirátům podařilo, měli by vyhráno,“ napsal v závěru svého zamyšlení Hvížďala optimisticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…