Profesor Keller: Rusko bude tak dlouho hrozbou světovému míru, dokud se nedostaneme k jeho surovinám

23.12.2014 12:11

Český europoslanec a profesor sociologie Jan Keller má obavy o další vývoj světa. Současné dění mu prý nápadně připomíná dění před první světovou válkou, a ani Evropská unie se prý nechová příliš zodpovědně. Navíc se prý ukazuje, že Západ chce defintivně porobit Rusko, což může svět definitivně zničit.

Profesor Keller: Rusko bude tak dlouho hrozbou světovému míru, dokud se nedostaneme k jeho surovinám
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Globalizační tlaky podle Kellera ustojí jen sjednocená Evropa

Profesor Jan Keller sdílí obavy, že současná situace ve světě v mnohém připomíná stav těsně před vypuknutím první světové války. Ukazuje se prý, že Západu ve studené válce zjevně nešlo pouze o porážku komunismu. „Ukazuje se, že vstup Ruska na kapitalistickou dráhu vývoje jim nestačil,“ povšiml si Keller.

Proč se tak děje, netuší, ale často si prý v této souvislosti vzpomene na výrok jednoho politika: „Rusko bude tak dlouho hrozbou světového míru, dokud se nedostaneme k jeho zdrojům surovin.“ Právě v tom vidí největší nebezpečí.

Současné dění, zejména krize na Ukrajině, podle Kellera velmi nahrává euroskeptikům. Na jejich argumenty se totiž při současném dění odpovídá stále hůře. „Jak obhajovat finanční pomoc rozkradené Ukrajině, když předseda evropské komise Juncker fakticky neví, kde sehnat peníze na nastartování hospodářského rozjezdu stagnující Evropy?“ ptá se v rozhovoru pro server První zprávy.

Celý rozhovor ZDE

Podle Kellera dnes v Evropě dochází k paradoxu, kdy na jednu stranu je kontinent tak bohatý jako nikdy, ale přitom počty lidí bez práce, v chudobě nebo vyloučených ze společnosti jsou největší za celou existenci EU. A do toho nyní předseda Evropsé komise Juncker přichází s takovými nápady na oživení, které nejvíce pomohou velkým finančníkům, kteří jsou na tom již dnes ze všech nejlépe.

„Umírněná levice jeho plán nijak zásadněji nekritizuje v obavě, aby nenahrála euroskeptikům. Tím ztrácí důvěryhodnost, což euroskeptikům nahrává přímo báječně,“ poznamenává sociolog. Naproti tomu řecká levice, nebo německá Die Linke, je kritičtější, ale alternativu od nich prý europoslanec neslyšel.

Připouští, že europarlament s omezeným časem na prezentaci není vhodnou platformou pro nové alternativy. „Koncepční řešení by měly vymýšlet levicové strany spíše v klidu doma. Zatím nemám pocit, že by si s tím někdo u nás na levici lámal hlavu,“ konstatuje znepokojeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…