"Zrušení prohibice by nemuselo být plošné, ale mohlo by probíhat podnik po podniku, podle toho, který by byl schopný prokázat, že vyhovuje pravidlům nastaveným pro tuto havarijní situaci," uvedl Leoš Heger pro server Aktuálně.cz.
Jaká kritéria budou muset podniky splňovat, vyjednával ministr spolu s šéfem Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňkem Juračkou, šéfem Potravinářské komory Miroslavem Tomanem a prezidentem Unie výrobců a dovozců lihovin Petrem Pavlíkem.
"Jednali jsme o tom, kdy a jak budeme moci částečnou prohibici odvolat. V době vyhlášení nebylo možné přesně nadefinovat bezpečný a nebezpečný alkohol," popsal Heger.
"Pokud bude možné se na tom dohodnout - třeba, že vývoj ukáže, že se to týká stabilně jen určitých nápojů - tak budeme jednat o tom, co by bylo možné vrátit do distribuce," dodal. Stěžejní bude, aby se dohodla ministerstva zemědělství a průmyslu a obchodu. Až pak bude moci jednat resort zdravotnictví.
Dojde na inventury lahví, kontroly kolků apod. "Těch bezpečnostních prvků je hodně a bude potřeba je vhodně zkombinovat, aby se to dalo zvládnout - v současnosti je těch lahví asi třicet milionů," uzavřel.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: pan