Projekt sKaret se potápí jako Titanic, napsal Ondřej Neff

13.04.2013 9:37

Projekt sKaret jednou zaujme místo mezi průšvihy vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Jeden z hlavních aktérů této kauzy, Česká spořitelna, ale zachovává klid. Půjde-li sociální karta skutečně ke dnu, pokusí se bankovní instituce vydělat na soudním procesu. Napsal novinář Ondřej Neff ve svém komentáři pro deník MF Dnes.

Projekt sKaret se potápí jako Titanic, napsal Ondřej Neff
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

V souvislosti s sKartou se vzpomíná na další projekty – IZIP a Opencard. První byl elektronická zdravotní knížka s platností po celé republice, druhý měl v Praze sloužit jako multifunkční karta, ne jenom jako tramvajenka. Oba projekty ale skončily krachem a sKarta teď má ke krachu velice blízko.

Sociální karta končí v bouři společenské nevole

Podobnost sKarty s osudem předchozích projektů naznačuje, že stát neumí v oblasti informačních technologií vybudovat funkční systém. To naznačuje i projekt Internet do škol, dnes už historická záležitost, která rovněž skončila podobně jako nyní sKarta – v bouři společenské nevole.

Společná příčina neúspěšných projektů je, že tu byl pouze jeden subjekt, který by garantem projektu s vizí závratného výdělku. V případě Internetu do škol to byla firma AutoCont, která zvítězila vyřazením pěti uchazečů z šesti. Elektronická zdravotní knížka byla soukromým projektem od začátku a případ Opencard ještě nebyl rozklíčovaný. Jednoznačně z něj profituje firma Haguess.

U projektu Czech POINT je vidět, že to jde

Na druhou stranu zde s úspěchem existuje projekt Czech POINT, který byl založen pod dohledem poslance Ivana Langera. Z informačních terminálů může občan získat výpisy z obchodního a trestního rejstříku, z katastru nemovitostí nebo výpis bodového hodnocení řidiče. Celý projekt byl iniciován, otestován a spuštěn, aniž by vyšel najevo nějaký skandál. Ukazuje se tedy, že to jde.

Projekt sKaret měl racionalizovat systém vyplácení sociálních dávek. Narazil ale ve chvíli, kdy se ukázalo, že je přechod na sKartu povinný. To je zřetelně nesmyslný požadavek na lidi z odlehlých míst anebo na lidi, kteří nedokážou v elektronickém světě fungovat. Dalším citlivým tématem byla ochrana údajů a identifikace osob. Do sKaret se měla založit celá identita člověka.

Nehledělo se na detaily. Teď se hledí na výsledek voleb

Karta se měla stát „útočným tankem v revoluci ve vydávání sociálních dávek“. Nehledělo se ale na detaily, což je prvotní příčina neúspěchu. Z věci se pak stala kauza politická.

Boj o sKartu probíhá mezi ODS a TOP 09. Premiér Petr Nečas ji chce zrušit, ministr financí Miroslav Kalousek ji hájí. Jeden tím hází flintu do žita, druhý ukazuje odvahu. Potopení sKarty ale Nečasovi volby nevyhraje a její obhajoba Kalouskovi zase nepomůže k úspěchu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…