Propad. Obrovský. Angele Merkelové i Emmanuelu Macronovi se rozpadá jejich kariéra

30.07.2018 11:02

Popularita Angely Merkelové a Emmanuela Macrona se propadá. V nových výzkumech se popularita její vlády dostala na dvanáctileté minimum a její křesťanské demokraty by nyní volila méně než třetina dotazovaných. Macronovi zase uškodil skandál s bodyguardem. Informovala o tom agentura Reuters.

Propad. Obrovský. Angele Merkelové i Emmanuelu Macronovi se rozpadá jejich kariéra
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

V periodiku Bild am Sonntag vyšel nový průzkum agentury Emnid. Jeho čísla nejsou pro současnou kancléřku příznivá. Její koalice se propadla o další procentní bod od posledního průzkumu na 29 %. Přitom ve volbách v září minulého roku to bylo 33 %. Podle Reuters je situace kritická hlavně pro bavorskou CSU. Tu čekají v říjnu regionální volby a je zde reálné riziko, že by v Bavorsku mohla ztratit absolutní většinu. Byl to právě Horst Seehofer z bavorské CSU, kdo takzvaně přitlačil Merkelovou ke zdi a přinutil ji změnit postoj Německa k pohraničním kontrolám.

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

Další stranou, která utrpěla ztráty, je SPD, němečtí sociální demokraté. Ti se propadli také o jeden bod na 18 %. Polepšili si Zelení, a to o dva procentní body, takže by je nyní volilo 14 % dotazovaných. Podle Bild am Sonntag to je tento rok jejich nejlepší výsledek. AfD, která volá po mnohem tvrdším přístupu k migrantům, si ani nepolepšila, ani nepohoršila, a zůstává na 15 procentech.

To Emmanuel Macron má oproti Angele Merkelové podstatně lepší výsledky, ale také si šáhl na dosavadní dno. Uškodil mu pravděpodobně mediální skandál, když se zjistilo, že jeho bývalý bodyguard se účastnil protestů a v policejní výzbroji zasahoval proti demonstrantům. Týdeník Journal du Dimanche zveřejnil průzkum agentury Ifop. V něm se Macron v červenci dostal na úroveň popularity 39 %, což je také jeho dosovadní minimum.

Výzkumy také ukázaly jasný předěl mezi názory na Macrona před zveřejněním nahrávky s bodyguardem a po něm. Celý skandál by měl mít dohru v parlamentu, kde konzervativní opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Ale vzhledem k tomu, že Macron stále ještě drží v parlamentu většinu, tak se tento návrh pravděpodobně nesetká s úspěchem. Jak se ale ukázalo ve volbách v USA, kde drtivě zvítězil Donald Trump, vypovídací hodnota průzkumů se často přeceňuje. Skutečné výsledky mohou být mnohem lepší. Nebo také mnohem horší.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…