Proti KSČM budeme protestovat třeba celé čtyři roky, prohlašuje student

19.12.2012 17:58

Jihočeský student Šimon Heller, jeden z organizátorů protestů proti KSČM v Jihočeském kraji, tvrdí, že studenti budou v protestech pokračovat třeba celé čtyři roky. Jejich cílem je totiž např. i to, aby na příští volby nerezignovali, jak se to dělo letos, a přišlo jich co nejvíc. Nelíbí se mu také postup hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD).

Proti KSČM budeme protestovat třeba celé čtyři roky, prohlašuje student
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Šimon Heller z pedagogické fakulty v Českých Budějovicích, jeden z předních představitelů studentů protestujících proti možnosti, že by krajský resort školství řídili komunisté. Jihočeští studenti nejsou ve svém vzdoru osamoceni. Podpořili je jejich kolegové z dalších koutů republiky i řada českých osobností. Faktem však je, že sami studenti již nadvládu komunistů nezažili. Není to tedy tak, že jsou jen loutkami pravicových stran, jak tvrdí odpůrci těchto protestů?

Nejde o recesi

"Cílem hladovky bylo upozornit na tento problém. Nelíbí se nám, že komunisté nakupují do krajských vlád, protože komunistickou stranu považujeme za nedemokratickou a myslím, že se nám podařilo upozornit na tento problém," uvedl v úvodu pořadu Heller.

Následně dodal, že pouze jednodenní hladovku vyhlásili s ohledem na zdraví zúčastněných osob, nejde prý o žádnou recesi, ani o snahu žít zdravě před vánocemi, jak naznačují mnozí občané např. na sociální síti Facebook.

"Pokud se nic nezmění, tak je možné, že studenti sáhnou i k déle trvající tzv. štafetové hladovce. My jsme momentálně připraveni vydržet třeba i čtyři roky a chceme přimět lidi, aby lidé přišli k příštím volbám. Jedním z důvodů, proč komunisté takto v krajích posílili, je i skutečnost, že mladí lidé nešli k volbám," poznamenal Heller.

A z vyjádření hejtmana Zimoly lze soudit, že se nic nezmění celé čtyři roky. Student v pořadu zdůraznil, že hejtman s mladými lidmi odmítá jednat. Sluší se však dodat, že hejtman o studentech tvrdí. Prý trvají na svém stanovisku a nejsou ochotni přistoupit na kompromis.

Volby nejsou jedinou cestou k vyjádření názoru

Nástup komunistů do resortu školství už se podle Hellera projevuje např. v tom, že jsou cíleně kontrolovány některé krajské školy.

Sám Heller kandidoval za KDU-ČSL, ale pouze jako nestraník. V pořadu jednoznačně popřel, že by studentské protesty představovaly politickou podporu stranám jiným. "S KDU-ČSL,ani s jinou stranou své kroky nekonzultujeme, nedostávám od nich žádné peníze," zdůraznil Heller.  "Nejsem pravicový volič. Jednoznačně nehájím pravicovou vládu, my tady protestujeme proti něčemu, co považujeme za nemorální," pokračoval student.

Posluchače také ubezpečil, že se studenti nijak nepovyšují nad výsledek demokratických voleb, jak tvrdí řada kritiků současných protestů, ale volby nejsou jediným vyjádřením demokratické vůle občanů. Lidé se přece mohou vyjadřovat i mimo samotné volby a to např. organizací různých shromáždění a podobně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…