Proti nezaměstnanosti jsme bojovali. Některé kroky nás ale nenapadly, přiznal Stanjura

10.02.2014 22:41

Nezaměstnanost v Česku dosáhla během ledna historického maxima. Práci v současné době marně hledá už téměř 630 tisíc lidí. „Je to špatná a alarmující zpráva,“ zhodnotil stav předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Proti nezaměstnanosti jsme bojovali. Některé kroky nás ale nenapadly, přiznal Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Dobrou zprávou je nicméně to, že volných pracovních míst pozvolna přibývá a optimistické jsou i předpovědi do budoucna. Štěch však zůstává skeptický. „Těmto číslům nevěřím, nikde onen nárůst míst nevidím. Některá místa sice budou volná vždycky, ale to jsou ta, na nichž se nikdo neuživí,“ poznamenal.

Nezaměstnanost je podle něj jako nemoc, proto je zapotřebí stanovit diagnózu, určit příčiny a připravit léčbu. Podle jeho názoru jsou některé důvody vysoké nezaměstnanosti společné pro celou Evropu, například rozsáhlá ekonomická krize, za jiné si ale může Česká republika sama. A to prý restriktivní vládní politikou, škrty, zvyšováním DPH a budováním strachu ze ztráty pracovního místa.

Řešení Štěch spatřuje hned několik. „Největšími možnostmi, jak snížit nezaměstnanost, jsou investice do rozvoje služeb, bydlení, vývozu či do vody v krajině,“ navrhoval řešení.

Další host pořadu, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, jeho návrhy zkritizoval. „Slyším jen obecné recepty a nic konkrétního,“ reagoval s tím, že ODS nabízí mnohem lepší a propracovanější návrhy. Zmínil například podporu zkrácených úvazků, daňové zvýhodnění firem, které zaměstnají člověka po alespoň šestiměsíčním pobytu na úřadu práce, zjednodušení stavebního zákona a znovuzavedení veřejné služby, aby lidé neztratili své pracovní návyky. Zdůraznil také, že nejohroženější skupinou jsou lidé starší 55 let, z nich téměř dvě třetiny jsou bez práce.

„Mnoho kroků jsme zavedli, některé jsme nestihli a některé nás bohužel nenapadly,“ zhodnotil Stanjura roli ODS v této problematice jakožto bývalé vládní straně kabinetu Petra Nečase. Bez ohledu na pravici či levici, všechny strany by nyní podle něj měly dát hlavy dohromady a společně vymyslet řešení.

Vůbec nejhorší je situace v Ústeckém kraji, kde je nezaměstnaných 12 procent. „U nás v kraji uvítáme cokoliv, co přinese nová pracovní místa, co sníží tu obrovskou nezaměstnanost, kterou tu máme. Moc vybírat si nemůžeme,“ povzdechl si hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…