Protonová léčba v Česku - odpovídá světovým trendům, zajištěn komplexní rozvoj výzkumu, léčby i spolupráce s pojišťovnami

01.06.2015 18:32

Češi v San Diegu prezentovali výsledky protonové léčby. Na tisíc radiačních onkologů, radiologických fyziků a radiobiologů, jejichž doménou je moderní ozařovací metoda nádorů-protonová terapie, se sešlo na výročním zasedání Společnosti částicové terapie (PTCOG) v San Diegu.

Protonová léčba v Česku  - odpovídá světovým trendům, zajištěn komplexní rozvoj výzkumu, léčby i spolupráce s pojišťovnami
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Konference potvrdila, že pražské protonové centrum zaujímá výrazné místo ve světové protonové komunitě. Pozornost světových médií, kterou poutala léčba britského pacienta Ashyi Kinga, zapsala jméno České republiky do historie protonové léčby. A informace o nové metodě, které jeho léčbu doprovázely, ocenila odborná i laická veřejnost.

Právě léčba dětských pacientů byla jedním ze stěžejních témat a pediatrické malignity byly prezentovány jako nezpochybnitelná indikace k protonové radioterapii. Anita Mahajan z MD Anderson Cancer Center uvedla, že protonovou radioterapii podstupuje přibližně 50% dětí léčených v MDACC, druhá polovina je léčena fotony (většina z nich TBI (total body irradiation), zbytek v paliativní indikaci.

Významnou a diskutovanou indikací byl karcinom prostaty. Prezentacemi se prolínala mimořádně vysoká efektivita protonové radioterapie s mimořádně nízkou toxicitou. Protonové centrum Floridské univerzity prezentovalo výsledky 228 nemocných, kdy 5-leté přežití bez biochemického relapsu bylo 99,7% pro nízce rizikové pacienty a 92,7% pro středně rizikové nemocné. Konference potvrdila zejména význam protonové terapie u mužů pod 60 let věku, u kterých je jedním z nejdůležitějších rozhodovacích faktorů při volbě terapie karcinomu prostaty zachování sexuální aktivity.

Celkově prezentace výsledků a zkušeností jednotlivých center potvrdily základní předpoklad radiační onkologie – sníží-li se dávka na zdravé tkáně, bude radioterapie bezpečnější a redukce rizika nežádoucích účinků se odrazí v lepším přežití nemocných a to je právě nespornou výhodou protonu.

Za problematickou byla ještě nedávno považována protonová terapie nádorů v oblasti hrudníku a to z důvodu pohybů cílových objemů v této oblasti. Díky novým technologiím např. 4D CT, repaintingu či ABC (active breathing control) je problém vyřešen. Proto se i pražské protonové centrum může zařadit k těm špičkovým klinikám, které zahájily plicní program.

Prezentace jednoznačně potvrdily význam  protonové terapie u diagnóz jako jsou maligních lymfomy (redukce pozdní toxicity), plicních tumorů (bezpečná eskalace dávky) nebo nádorů prsu (opět redukce kardiální toxicity), ve vztahu k délce přežití a snížení rizika nežádoucích účinků z ozáření zdravých tkání.  

Pro zástupce pražského protonového centra byla konference dalším důkazem o správnosti indikací i přístupů prováděných v PTC, které se neliší od přístupu světových leaderů v radiační onkologii (MD Anderson, Harvard, UPENN).

Všichni kdo v Česku stále diskutují o oprávněnosti použití protonové terapie ( státní instituce, odborná komunita, pojišťovny) jistě rádi využijí obrovskou příležitost získat přesvědčivé důkazy z první ruky od nejlepších světových odborníků  už příští rok, kdy Praha pod záštitou primátora hostí další ročník této světové konference.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…