Průšvih: Vlivný expert se bojí, že má virus. Šel v Praze do špitálu. A tohle tam zažil

16.03.2020 14:35

Český marketér Jakub Horák na Facebooku popsal, jak vypadá vyšetření na koronavirus. Sám totiž trpí příznaky této nemoci, navíc byl v kontaktu s infikovanou osobou. „Not great, not terrible,“ zhodnotil to. „Prosím vás, udělejte to pouze v případě, že máte symptomy a rizikový kontakt, v Olomouci už došly testy. Testy lidí bez symptomů a rizika připravují o test někoho, kdo ho nutně potřebuje. Jinak ten stan vypadá jak z Kmen Andromeda,“ popsal Horák svůj zážitek. A jasno prý bude mít do 48 hodin.

Průšvih: Vlivný expert se bojí, že má virus. Šel v Praze do špitálu. A tohle tam zažil
Foto: archiv J. Horák
Popisek: Jakub Horák, marketingový expert

Známý český marketér, který pomohl k úspěchu nejedné straně, Jakub Horák si na Facebooku postěžoval na horečky, kterými trpí. Jelikož byl ve styku s osobou nakaženou koronavirem, tak se rozhodl, že půjde do karantény. Na Facebook napsal, že dnes ráno mu volala Hygienická stanice Prahy 5, jelikož včera večer nahlásil na tuto stanici kontakt s pozitivně testovanou osobou. Na telefonu se ho měla paní ptát, zda opravdu byl v kontaktu s takovou osobou.

„To, jestli jsme se potkali někde na chodbičce, se nepočítá. Vysvětlil jsem paní, že jsem byl skutečně na meetingu, který trval 40 minut a zúčastnilo se ho 5 osob, takže jsme neseděli každý na druhém konci sálu. Takže si píše, ano, ke kontaktu došlo,“ popsal. Na otázku, zda má nějaké potíže, odpověděl, že trošku kašle a má rýmu. Kromě toho prý trpí horečkou, ale nemá to být nic vážného. „Protože jsem ale potkal docela dost lidí, navíc mám doma ženu a dvě malé děti a pětasedmdesátiletou matku, tak bych prosil ten test,“ dodal.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

Načež se měla rozvinout údajně zajímavější část rozhovoru. „A kde teď jste?“ tázala se paní na lince. „Jsem na chatě třicet kilometrů od Prahy, kam jsem přijel ve čtvrtek,“ odpověděl marketér. „Tak to vás nemůžeme otestovat, protože musíte být na Praze 5,“ reagovala operátorka. „Tak mi řekněte, v kolik tam přijedete, a já tam přijedu,“ zajímal se Horák.

„To nejde, protože sestra na odběr dorazí do pěti dnů, a nevíme přesně kdy,“ odpověděla paní na lince. „Takže to mám jako jet domů a být tam 5 dnů a třeba nakazit ty děti? Nemůžu sednout do auta a přijet za vámi nebo do nějaké nemocnice?“ Prý vůbec nemůže jezdit autem a pohybovat se. Nakonec se ho tázala na poštovní směrovací číslo, jelikož řešení bylo to, že ho přehlásí na Středočeský kraj.

„Do toho všeho neustále zvoní telefony, takže chápu, že paní s tím nemůže nic dělat. Pět dnů mi přijde jako dlouhá doba a řeším si situaci po své vlastní ose. Během 10 minut po skončení hovoru s Prahou 5 mi nicméně zazvoní telefon a ozve se Hygienická stanice Beroun, která slibuje, že dnes nebo zítra pošlou sanitku na odběr. Přehlášení na Středočeský kraj paradoxně pomohlo, protože toho zjevně mají méně než Praha.

Takže nějak to funguje. Not great, not terrible,“ zakončil Horák příspěvek.

Po pár hodinách publikoval na Facebooku další příspěvek. Tam psal o tom, že jelikož se vyhodnotil jako rizikový případ, byl v kontaktu s infikovanou osobou a má symptomy koronaviru, tak aby měl jasno, tak vyrazil do Ústřední vojenské nemocnice v Střešovicích, kde mu ve stanu měli provést odběr, jehož výsledek bude vědět za 48 hodin.

„Tady v UVN byl stan zcela prázdný, udělali mi výtěr z nosu a krku za minutu. Následně jsem zavolal na Hygienickou stanici v Berouně a informoval je, že už mi sanitku na odběr posílat nemusí – tím jsem pomohl někomu jinému. Prosím vás, udělejte to pouze v případě, že máte symptomy a rizikový kontakt, v Olomouci už došly testy. Testy lidí bez symptomů a rizika připravují o test někoho, kdo ho nutně potřebuje. Jinak ten stan vypadá jak z Kmen Andromeda,“ popsal Jakub Horák vyšetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochc*vka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochc*vka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…