První jméno do Pavlova Ústavního soudu. A má prý velké šance být předsedou

01.04.2023 10:14

Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman mohli během svých prezidentských ér značně ovlivnit složení Ústavního soudu ČR. Stejné pole se dnes otevírá pro nového prezidenta Petra Pavla, který bude jmenovat i nového předsedu tohoto soudu. Již delší dobu se spekuluje, že příštím předsedou by mohl být Josef Baxa, někdejší předseda Nejvyššího správního soudu z let 2003 až 2018. Zdá se, že jeho jmenování předsedou ÚS je opravdu blízko.

První jméno do Pavlova Ústavního soudu. A má prý velké šance být předsedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

S ohledem na o, že moderní Česká republika i její Ústavní soud vznikly ve stejný okamžik a funkční období prezidenta republiky a soudců se téměř na vlas shodují, každý prezident dostává možnost složení ÚS ČR značně pozměnit. V součinnosti se Senátem Parlamentu ČR.

Týká se to i nového prezidenta ČR Petra Pavla, který bude mimo jiné jmenovat nového předsedu Ústavního soudu ČR. Stávajícímu předsedovi Pavlu Rychetskému jeho mandát končí v létě. Do konce roku 2025 Pavel a Senát vymění 13 z 15 soudců ÚS.

Již delší dobu, minimálně od konce roku 2022, se spekuluje, že příštím předsedou ÚS se pravděpodobně stane Josef Baxa. Už v předvolební kampani se nynější prezident Petr Pavel i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová shodli, že by si Baxu přáli v čele Ústavního soudu ČR.

„Danuše Nerudová i Petr Pavel se ve středeční debatě Prezidentského souboje Deníku jasně vyjádřili k otázce doplnění Ústavního soudu (ÚS) a jejího budoucího šéfa. Na dotaz, zda by navrhli za jeho člena a posléze předsedu Josefa Baxu, oba shodně odpověděli ‚ano‘,“ napsal Deník.cz.

Teď je to podle serveru Česká justice ještě o krok blíž. Soudcovská unie ČR, zapsaný spolek, se podle serveru Česká justice usnesla, že prezidentovi jako kandidáty na ústavní soudce navrhne právě Josefa Baxu s Danielou Zemanovou a nynějšího prezidenta Soudcovské unie Libora Vávru.

Lidovým novinám Baxa sdělil, že pokud by taková nabídka přišla, přijal by ji. „Můžu říci, že kdyby mě pan prezident oslovil a nabídku bych dostal, jistě bych ji považoval za velkou čest. A určitě bych se podrobil nominační proceduře, jak je to obvyklé,“ řekl bývalý šéf NSS serveru Lidovky.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

První co by měl nový ústavní soudce udělat, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 01.04.2023 12:15:52
Zrušeni vysledku prezidentských voleb a v zajmu zákona o propagaci komunismu toho komunistickeko smejda okamžitě odvolat. Kdo poznal rok 1989 se za Pavka musí stydět.

|  5 |  0

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…