První máj z vysoké pece je unikátní

01.05.2012 21:12

REPORTÁŽ Stovky lidí proudily v krásném jarním slunečném počasí už od ranních hodin k vysokým pecím v Ostravě-Vítkovicích. Chybu udělal ten, kdo na prvomájovou návštěvu Dolní oblasti přijel autem. Všechna parkovací místa v blízkém ale i ve vzdálenějším okolí byla totálně obsazena. „Kdybych to býval věděl, jedeme tramvají,“ hudroval muž ve středním věku, který kráčel pod mostem i s rodinou.

První máj z vysoké pece je unikátní
Foto: ostrava.cz
Popisek: Vítkovické vysoké pece

Mladí, starší, rodiny s dětmi, lidé s balónky, ale i s mávátky to všechno směřovalo na unikátní prohlídku plynojemu. Ten totiž jeho majitel ředitel Vítkovic Jan Světlík za pomoci návrhů architekta Josefa Pleskota proměnil v zajímavé řešené a ve světě zcela ojedinělé kongresové centrum. Do jeho útrob, i tam, kam se už příště obyčejný návštěvník nedostane, bylo možné podívat se právě dnes na 1. máje. A tak od ranních hodin vcházeli lidé prosklenými dveřmi do útrob plynojemu, prohlíželi si ochozy, jednotlivé sály v prvním a druhém patře a nakonec shlédli film o Vítkovicích a o jednotlivých rekonstruovaných dominantách firmy v největším sále ve třetím a čtvrtém patře, kam se může posadit až 1 509 účastníků.

Jan Světlík spokojeně pozoroval crkot

Zde, pokud měli štěstí, potkali také Jana Světlíka, který se sem jen tak se sodovkou a slámkou v ruce přišel posadit do jednoho z plastikových sedadel a pozoroval cvrkot kolem. „Je to super, ještě není deset hodin a tady je plno. Já si myslím, že je to výborné, “ řekl spokojený Světlík ParlamentnímListům.cz s tím, že příští rok ve stejnou dobu už tady bude vše vybudované, vše hotové vznikne tu vlastně takové městečko a exkurze budou možné jen do vedlejších průmyslových provozů a vysokých pecí.

Přiznal, že otevření areálu veřejnosti předcházelo tisíce problémů a proto on ani jeho spolupracovníci toho příliš moc nenaspali. „Ale nakonec se stihlo, i díky dodavatelům, kteří nám všichni vyšli vstříc,“ řekl Světlík, kterého při nedávné návštěvě velmi chválil také kandidát na prezidenta Miloš Zeman. Také on ocenil, jak se Dolní oblast Vítkovic proměňuje v unikátní technické muzeum a jak do ní její majitel znovu vkládá život. „Jan Světlík totiž mohl docela výhodně areál prodat obchodníkům se šrotem, kteří by celý areál rozebrali a odvezli. A Janu Světlíkovi zde uprostřed města mohl zůstat velký a velmi lukrativní pozemek,“ řekl při své poslední návštěvě Ostravy Zeman. A nebyl sám. I v průběhu sobotní prohlídky k Janu Světlíkovi přistupovali lidé, děkovali a projevovali nadšení.

Ale i na prvního máje se v areálu pracovalo. Zatímco pod červenými těsně stany u plynojemu teklo vychlazené pivo proudem, grilovali se klobásky, sýr a další speciality, dělníci v oranžových vestách dláždili chodníky.

Za týden v rámci generální zkoušky zazpívá Jarek Nohavica

„Dokud se stavěl plynojem, tak se nemohla dodělávat kanalizace a chodníky nad kanalizací. Ale za týden, 8. května nás čeká generální zkouška, koncert Jarka Nohavici pro zvané partnery a dodavatele, takže chceme, aby ta infrastruktura už byla hotova. Takže maximálně spěcháme. Ale normálně se tu dělá sedm dnů v týdnu 24 hodin denně. A první květen není nic jiného,“ řekl Jan Světlík pro ParlametniListy.cz

Plynojem o obsahu padesát tisíc metrů krychlových pro jímání vyčištěného vysokopecního plynu a udržování tlaku v plynové síti byl postaven ve dvacátých letech minulého století. Na konci druhé světové války byl zasažen leteckou bombou, která ležela na jeho dně až do roku 1970. Pak došlo k jeho několika opravám, díky kterým sloužil svému původnímu účelu až do roku 1998. Na svůj další osud pak čekal až do ledna 2011, kdy se jeho zapadlý zvon podařilo podle návrhu architekta Pleskota zvednout o 1492 centimetrů. „Je to výšková úroveň vztažená k plánovanému náměstí v Dolní oblasti. Od dob objevení Ameriky v roce 1492 je to symbolické číslo. U nás symbolizuje objevení nových možností pro technické unikáty, pro oživení Dolní oblasti Vítkovic,“ řekl Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Návštěvníci: Klobouk dolů před tvůrci tak impozantní stavby

„Klobouk dolů, je to velmi impozantní stavba. Když už za nic jiného tak za tohle zachování technických památek a oživení Dolní oblasti, patří řediteli Světlíkovi obrovské poděkování. To co udělal on, neudělal nikdo z velkých českých podnikatelů a miliardářů,“ řekl ParlamentnímListům Jaromír Klepek, který si také nenechal ujít prohlídku prvomájovou plynojemu.

„Víte, když začali zavírat v Ostravě fabriky a zůstala tady spousta volných hal, myslela jsem si, že přijde někdo, kdo řekne – tahle půjde k zemi, do téhle se něco smysluplného přestěhuje. Ale to se nestalo. Místo toho všichni stavěli na zelené louce a vytvořili kolem Ostravy ale i v jejím centru šílené množství škaredých krabic. Jsem ráda, že se začalo blýskat na lepší časy,“ řekla pro ParlamentniListy.cz jedna z návštěvnic areálu Dolní oblasti Vítkovic Jana Dudíková. Nevědomky tak podpořila jeden z cílů ředitele Jana Světlíka, odklonit mladé lidi od dnes módního šopování a přivést je blíže k technice a technickým památkám. 

„Dneska to jenom ukazujeme. Svému oficiálnímu účelu – kongresům, koncertům, přednáškám a dalším záležitostem začne plynojem oficiálně sloužit až v závěru letošního roku po integrované kolaudaci,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Světlík.

Vysoké pece poskytly úžasný výhled

Kromě návštěvy plynojemu se mohli návštěvníci Dolní oblasti pokochat také nádherným výhledem na celou Ostravu z vysoké pece. A vyjet skipovým výtahem až na vrcholek pece si nenechala ujít opravdu velká spousta Ostravanů. „Na vysoké pece na prvního máje jsem chodíval ještě jako synek s tátou, když byly v provozu a už pomalu končily. Dnes je zase velmi rád ukážu já svým dětem, ať ví, kam chodil děda do práce. A ten pohled z vrcholu pece je úžasný,“ řekl ParlamentnimListům.cz Ivo Novák, který přišel i se synem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…