Průmyslu se daří, služby a stavebnictví stagnují. Ukázal to průzkum ČSÚ

06.02.2012 10:45

České stavebnictví v loňském roce kleslo o 3,1 procenta. V roce 2011 bylo zahájeno o 2,1 procenta staveb bytů méně než v roce 2010, dokončeno bylo o 21,4 procenta bytů méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta, v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta. Tržby za služby loni klesly o 1,5 procenta.

Průmyslu se daří, služby a stavebnictví stagnují. Ukázal to průzkum ČSÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v loňském roce meziročně klesla o 12,2 procenta. Stavební úřady v loňském roce vydaly o 1,4 procenta stavebních povolení více, ale jejich orientační hodnota podle ČSÚ klesla o 14,8 procenta. Produkce pozemního stavitelství zaznamenala meziroční pokles o 0,3 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 8,7 procenta. Stavební produkce klesla v roce 2011 ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 o 10,8 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně snížil o 5,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,5 procenta a činila 29.206 Kč. Za samotný prosinec stavební produkce vzrostla meziročně o 14,6 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 16,2 procenta.

Průmysl vzrostl o 6,9 %

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta, v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků nejvíc přispěla výroba motorových vozidel a výroba strojů a zařízení. Za celý loňský rok hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 5,4 procenta.

Po vyloučení sezónních vlivů byla prosincová produkce meziměsíčně nižší o 0,8 procenta a hodnota nových zakázek meziročně klesla o 1,2 procenta. Prosincová produkce očištěná pouze o vliv počtu pracovních dnů meziročně stoupla o 4,4 procenta. Loňský prosinec měl ve srovnání s předloňským o jeden pracovní den méně. Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů přispěla ke zvýšení průmyslové produkce v loňském roce meziročním růstem o 21,2 procenta, výroba strojů a zařízení o 12,3 procenta a výroba pryžových a plastových výrobků přispěla zvýšením o 10,1 procenta.

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 9,8 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu se snížila o 2,8 procenta a výroba potravinářských výrobků o 4,6 procenta. K meziročnímu růstu prosincové průmyslové produkce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 11,5 procenta, výroba strojů a zařízení o 14,8 procenta a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení o 28,2 procenta. Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení v prosinci meziročně klesla o 26,9 procenta, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu se snížila o 6,4 procenta a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků klesla o 30,1 procenta.Nové zakázky ze zahraničí se v roce 2011 meziročně zvýšily o 12,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 5,1 procenta.

Jen za prosinec se hodnota nových zakázek ze zahraničí proti prosinci 2010 zvýšila o 10,3 procenta a hodnota tuzemských se snížila o 17,1 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v roce 2011 meziročně vyšší o 7,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 16,2 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 0,4 procenta.Prosincové průmyslové tržby se proti předloňskému prosinci meziročně zvýšily o 2,4 procenta.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 11,5 procenta a domácí tržby v běžných cenách klesly o 4,2 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v tuzemských průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni proti roku 2010 zvýšil o tři procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,3 procenta a činila 25.759 Kč. Za poslední loňský měsíc se počet zaměstnanců v těchto podnicích meziročně zvýšil o 1,7 procenta a průměrná měsíční nominální mzda se jim zvýšila o 0,3 procenta na 27.453 Kč.ČSÚ spočítal také výsledky posledního loňského čtvrtletí, podle kterých se proti čtvrtému čtvrtletí 2010 tuzemská průmyslová produkce zvýšila o 3,1 procenta, přičemž po očištění od počtu pracovních dnů stoupla o 3,8 procenta. Nové zakázky v tuzemském průmyslu v posledních třech měsících loňského roku meziročně vzrostly o 1,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 9,8 procenta, zatímco tuzemské klesly o 10,5 procenta.Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v posledním čtvrtletí meziročně vyšší o 3,9 procenta. Tržby z přímého vývozu se zvýšily v běžných cenách o 13,3 procenta. Domácí tržby v běžných cenách klesly o 3,7 procenta.Průměrný počet pracovníků ve výrobních podnicích s 50 a více zaměstnanci se za poslední tři měsíce roku 2011 se meziročně zvýšil o 1,8 procenta a průměrná měsíční nominální mzda se jim zvýšila o 1,8 procenta na 27.505 Kč.

Tržby za služby klesly o 1,5 %

Tržby za služby loni v Česku meziročně klesly o 1,5 procenta. Ve 4. čtvrtletí sezónně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně stagnovaly, přičemž meziročně po očištění o vliv pracovních dní se snížily o 2,2 procenta a bez očištění o 2,6 procenta. Největší pokles tržeb byl loni zaznamenán u profesních, vědeckých a technických činností. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Tržby v ubytování, stravování a pohostinství v loňském roce zaznamenaly po tříletém poklesu mírný růst o 0,6 procenta, a to díky zvýšení tržeb za ubytování o 5,9 procenta. "Přes mírný růst stravovacích a pohostinských zařízení v první polovině roku se tržby celoročně snížily o 2,2 procenta. Pokles byl zaznamenán již čtvrtým rokem, i když se ve srovnání s předchozími roky zmírnil," uvedl ČSÚ.

V kategorii informačních a komunikačních činností se loni tržby snížily o 1,6 procenta a činnosti v oblasti nemovitostí zaznamenaly pokles tržeb o 3,8 procenta. Tržby za pronájem a správu nemovitostí byly loni o dvě procenta nižší než v roce 2010. "Tržby realitních kanceláří začaly po nárůstu v 1. čtvrtletí postupně klesat a v ročním součtu se snížily o sedm procent," stojí ve zprávě ČSÚ.

Zlatá doba pro pracovní agentury

Tržby v odvětví profesních, vědeckých a technických činností se loni snížily o 9,1 procenta. Nižší tržby zaznamenala, podobně jako v letech 2009 a 2010, všechna sledovaná odvětví. Nejvýrazněji se projevil pokles v architektonických a inženýrských službách (o 11,4 procenta) a reklamních službách (o 10,2 procenta). Naopak nejmenší pokles zaznamenaly právní a účetnické činnosti, a to o 0,8 procenta.

U administrativních a podpůrných činností se loni tržby podle ČSÚ zvýšily o 4,3 procenta. Ve všech čtvrtletích rostly tržby službám v oboru pronájmu a operativního leasingu (roční nárůst o 1,5 procenta), pracovním agenturám (roční nárůst o 21,3 procenta) a administrativním a kancelářským činnostem (roční nárůst o 7,4 procenta). Tržby cestovních kanceláří se loni meziročně zvýšily o 1,2 procenta. Nižší tržby naopak vykázaly bezpečnostní agentury (pokles 0,9 procenta) a činnosti související se stavbami a úpravou krajiny (pokles o 0,4 procenta).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…