Psi, šakali! Savčenková se představila v parlamentu

31.05.2016 12:51

Čerstvá posila v ukrajinském parlamentu Nadija Savčenková poprvé vystoupila v Nejvyšší radě Ukrajiny. Vyzvala své kolegy, aby nezapomínali na ty, kteří padli v Donbase, a zazpívala i ukrajinskou hymnu. Vyjádřila se také ke svému návratu na Ukrajinu; novináře, kteří ji hned na letišti doslova obklíčili, nazvala „šakaly“, informuje ruský Kommersant.

Psi, šakali! Savčenková se představila v parlamentu
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

„Nejtěžší to bylo na letišti. Šílené napadení ze strany novinářů, protože novináři, nezlobte se, ale vy jste takoví psi. Bohužel se novinářům nedá říct ani nic špatného, jste jak šakalové, připraveni zaútočit a roztrhat,“ sdělila Savčenková v přímém přenosu na televizním kanálu „112 Ukrajina“.

Dnes Nadija Savčenková vystoupila na zasedání Nejvyšší rady Ukrajiny. Do sálu vešla s ukrajinskou vlajkou na rameni. Ve svém proslovu vyzvala kolegy, aby nezapomínali na „ochránce země“, kteří padli v minulých letech.

„Vrátila jsem se a jsem připravena pracovat. Vrátila jsem se a nedovolím vám zapomenout na ty muže, kteří začali za Ukrajinu umírat už na Majdanu a doteď umírají na Donbase,“ prohlásila.

Savčenková přítomným deputátům též připomněla jejich odpovědnost před národem: „Ukrajinský národ nás nenechá sedět v těchto křeslech, jestli je budeme zrazovat.“ Po svém výstupu začala zpívat národní hymnu Ukrajiny. Zanedlouho se k ní přidali i další přísedící.

Poté Savčenková z tribuny Nejvyšší rady sundala plakát se svým portrétem. Ten tam visel od té doby, kdy se Savčenková dostala do ruského vězení. Na jeho místo pověsila plakát s portréty Ukrajinců nadále vězněných v Ruské federaci.

„Odstraňuji svůj portrét z tribuny a na jeho místo umisťuji plakát s tvářemi mužů, kteří se vám budou dívat do očí. Nyní budete muset vysvobodit každého z nich,“ cituje její slova Kommersant.

Savčenková by se mohla stát členkou Komise Nejvyšší rady v otázkách národní bezpečnosti a obrany, o tom promluvil jeden z jejích partajníků Ivan Krulko. Podle jeho slov je prý už v ukrajinském parlamentu „zaregistrován projekt o odstupu z funkce předsedy této komise Sergeje Pašinkého a jeho nahrazení Nadijou Savčenkovou“.

Sama ukrajinská letkyně o svých plánech zatím otevřeně nehovoří. Nevyjadřuje se ani o své potenciální funkci uvnitř Nejvyšší rady. Jediné, co se podle svých vlastních slov chystá s jistotou dělat, je, že bude „bojovat za mír“, „k němuž vede cesta skrze válku“, jak poznamenala již dříve na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …