Psychiatr promlouval: Smysl Vánoc jako narození Ježíška se vytratil. Může za to i komunismus

23.12.2014 18:18

Hostem předvánočního vydání pořadu Dvaceti minut Radiožurnálu byl uznávaný psychiatr a vysokoškolský profesor Cyril Höschl. Dobrou radou, jak se vyhnout splínům a zoufalství, podle něj je to, myslet na to, že vždy jde najít někoho, s kým je možné podělit se o svůj úděl. Potřebu periodického usebrání či zamyšlení mají prý lidé na celém světě a Vánoce jsou podle psychiatra otevřenou možností sdílet duševní hodnoty.

Psychiatr promlouval: Smysl Vánoc jako narození Ježíška se vytratil. Může za to i komunismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze

„Víte, z hlediska psychiatra je pohled na Vánoce dvojí. Ten první, který sdílí většina, že jde o období zvýšené hektičnosti, napětí, stresu. Aby bylo vše v pořádku připravené a na nikoho se nezapomnělo s dárkem… Ale profesionální pohled je jiný, dívám se prizmatem pacientů, kteří zůstávají v době svátků na nemocničních pavilonech, protože jsou nemocní a mnohdy také ani nemají za kým na Vánoce jít,“ řekl profesor Höschl. Vánoce v nemocnici podle něj mohou být i pěkné, záleží na lidech z personálu.

Cyril Höschl upozornil na to, že v tomto svátečním období roku vždy poklesne počet dokonaných sebevražd. „Jakoby si ti, co si chtějí vzít život, odkládali tento nezvratný čin na dobu, která není historicky tak vysoce emočně obsazena. Jakoby ty svátky nechtěli kazit. Nedělají to vědomě, ale funguje to tak. Hned po Silvestru však počet sebevražd stoupá i kvůli alkoholu,“ dodal zkušený psychiatr.

Konzum vytlačuje duchovní hodnoty

Jaký je recept na radostné svátky? „Obecná zásada je, vždy někoho mít, nemusí to být nutně ten, kdo nás zradil nebo opustil, ale vždy se dá najít někdo, s kým se dá navázat vztah. Vždycky jde někoho najít, s kým se o svůj úděl lze podělit. To je obecná rada, která platí. Ale není to samozřejmě všelék,“ poradil vysokoškolský pedagog.

„Smysl Vánoc jako oslav narození Ježíška se postupně vytratil a hodně se na tom podílela ta předchozí doba komunismu. Na druhou stranu je to pochopitelné, protože všechny velké svátky jsou nalepené na astronomické děje. Význam a smysl, až biologický, je tedy hlubší - a ten náboženský na něj ještě nasedá,“ vysvětloval Cyril Höschl.

Potřebu periodicky se usebrat a mít jakési zastavení se prý nedá změnit. „I komunisté si to uvědomovali a jen chtěli pozměnit obsah těchto svátků,“ upozornil Höschl.

Je to otevřená příležitost

Vánoce by tak podle něj měly mít až mentálně-hygienickou funkci nebo dokonce až psychoterapeutickou. „Je třeba snažit se dát svátkům původní význam. Je to také otázka přeskupení životních hodnot. Konzum jako přístup k morálním hodnotám není dobrá cesta. Nahrazovat potřebu usebrání a zamyšlení či setkávání se s lidmi nelze nahradit množstvím a konzumem,“ říká psychiatr.

Podle něj není nutné, aby se všichni hlásili například ke křesťanským tradicím. Mohou využít tuto dobu například k setkávání se s přáteli.

Vánoce jsou tak podle Cyrila Cyril Höschla otevřená příležitost k usebrání, zamyšlení nebo meditaci, a je to věc každého dospělého, jak ji využije. „Chceme-li, máme možnost změnit situaci, kdy je kladen enormní důraz na tu vnější a komerční stránku věci. Důležité je, aby ti lidé nebyli zoufale nešťastní, pak cítím potřebu se do toho trochu plést. Ale každý dospělý člověk se může rozhodnout podle svého."

Každý může něco udělat, ačkoli to nejsou velké hrdinské činy, v součtu svět promění

Na závěr pořadu Cyril Höschl přál posluchačům Radiožurnálu. „Pokud jsou zklamaní ze své politické reprezentace, tak aby si zachovali tu naději, že se to může zlepšit. Pořád ještě máme velký prostor pro budování občanské společnosti. Každý může něco udělat, ačkoli to nejsou velké hrdinské činy. Ale máme dostatek osobní svobody a možnost volit a i v malém prostoru lze svět zlepšovat. Nemusíme vždy začínat od té makroekonomiky či velké politiky. To se dá začít odspoda a v součtu se to změní,“ vyslovil přání profesor Cyril Höschl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…