Psycholog Klimeš: Kolik máte vy? Gay si vrzne tisíckrát. Přišel děsný řev

01.03.2024 9:39 | Monitoring

Ostrou vlnu kritiky rozpoutal psycholog Jeroným Klimeš svými kontroverzními výroky mířenými proti komunitě LGTB+ osob, když ve vysílání České televize měl komentovat nově uzákoněné sňatky stejnopohlavních párů. Proti jeho slovům vystoupil Psychologický ústav Akademie věd ČR, odborníci i politici. Označili jej za homofoba. Mnozí odsoudili i Českou televizi pro výběr hostů.

Psycholog Klimeš: Kolik máte vy? Gay si vrzne tisíckrát. Přišel děsný řev
Foto: ČT24
Popisek: Teolog a psycholog Jeroným Klimeš

Tuto středu poslanci schválili, že lidé stejného pohlaví nebudou smět vstupovat do manželství, ale do partnerství s tím, že adopce dětí nebude možná.

Psycholog Klimeš k tématu hovořil v pořadu 90´  a na ČT24 tvrdil, že pouhá dvě procenta homosexuálů skutečně stojí o uzákoněné manželství pro všechny. Zmínil také, že průměrný homosexuál má za život až pět stovek sexuálních partnerů. „Každý třetí homosexuál má tisíc pohlavních styků za život, to jsou sexuologické výzkumy, to vám řekne každý sexuolog, to oni ví,“ uvedl například. Studie, o které svá tvrzení opíral, konkrétně nejmenoval.

Během rozhovoru se také v této souvislosti dotazoval moderátorky na počet jejích sexuálních partnerů a odhadoval, že takových vysokých čísel sexuálních partnerů jako průměrný homosexuál zřejmě nedosahuje.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49975 lidí
Na sociálních sítích jeho výroky vyvolaly doslova bouři.  Proti jeho slovům se důrazně ohradil Psychologický ústav Akademie věd ČR. „Včerejší (po letech další) mimořádně agresivní, hanebná, neodborná a celkově chorá eskapáda pana Klimeše v pořadu České televize namířená tentokrát na LGBT komunitu nás odborně velmi mrzí,“ uvedl na svých facebookových stránkách.

A upozornil, že Klimeš není žádný odborník: „Pan Klimeš psychologii sice vystudoval, ale to z něj nedělá odborníka, experta, ani lepšího či odolnějšího člověka vůči distorzi vlastní mysli či dezintegrovanému zoufalství,“ píše psychologický ústav.

Přišla i kritika vůči České televizi pro její výbor hostů: „ČT24 přejeme šťastnější ruku se zvaním odborníků – psychologů – do svých pořadů. Těm, kteří se k výrokům pana Klimeše postavili kriticky a nezanevřeli na psychologii jako vědeckou disciplínu, dáváme bludišťáka,“ doplnil.

Také psycholog Dalibor Špok vyčetl České televizi, že si zve do pořadu kontroverzní osobu, jako která je Jeroným Klimeš částí odborné společnosti vnímán. „K homofobním výrokům psychologa Klimeše v ČT: Klimeš veřejně produkuje homofobní, zkratkovité a neodborné výroky min. 15 let. Upozorňují na to psychologové opakovaně vč. otevřených dopisů. Tak proč si ho média opět zvou? Toto už je bohužel o jejich kvalitě, nikoli jen o jeho,“ uvedl na sociální síti X.

„Pan Klimeš lže. Kromě toho, že se prezentuje jako prase. Jeho zájem o počet sexuálních partnerů moderátorky, přizvání diváků k představě o počtu sexuálních partnerů a fantazie o stovkách sexuálních partnerů homosexuálů je něco, co si jako psycholog třeba taky nějak zdůvodní,“ zhodnotil výstup psychologa Klimeše ve veřejnoprávní televizi psycholog ve zdravotnictví Tadeáš Janda.

Spolupředseda Zelených Michal Berg rovněž hovořil o neodbornosti Klimeše, kterého označil za homofoba. „Ukázalo se, že je nejen prasák, který se ptá moderátorky na počet partnerů, ale hlavně homofob. Jeho názory na homosexualitu nemají s odborným psychologickým přístupem nic společného,“ napsal svůj názor politik.

Zhrození nad Kliemešem a jeho řečněním před kamerami České televize vyjádřil pak i poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel: „Od poslaneckého pultíku jsem včera pár homofobních výrazů slyšel, někdy to byla docela ‚síla‘. Klimeš si je ale strčil do kapsy. Pokud si v ČT myslí, že takový člověk má dostat mediální prostor, tak se bojím, aby k debatě o otázce Romů nepozvali odborníky Vandase a Sládka,“ podotkl.

V diskusích na sociálních sítích se tak často zmiňovala anticena, kterou psycholog Jeroným Klimeš obdržel v minulosti od organizace PROUD, šlo o Duhovou anticenu bePROUD za dlouhodobé dlouhodobé homofobní, negativní stereotypy. A za rozšiřující a odborně nepodložené výroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A ejhle to vypadá,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMutella , 01.03.2024 10:46:21
že můj krajan , šumavák Klimeš se trefil naprosto přesně a s ničím se nepáře. Podle kvikotu potrefených myšek to bylo určitě na místě. Doporučil bych tomu ctěnému "Psychologickému ústavu AVČR", angažovat Jeronýma Klimeše jako osobního psychologa pro své zaměstnance, určitě by se jim psychicky ulevilo.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …