Putin vyhrál, nepřekvapivě. Neúspěšná Nerudová se neudržela

17.03.2024 21:39 | Monitoring

Vladimir Putin se podle předběžných výsledků ruských voleb stal již popáté ruským prezidentem a podle tamní státní agentury TASS vede nad ostatními kandidáty s více než 87 % hlasů. „Fraška a parodie. To byly ruské prezidentské volby, které ukázaly, jak současný režim potlačuje občanskou společnost, nezávislá média, opozici,“ komentoval to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a Ministerstvo zahraničí dodalo, že „Česko neuznává konání této nelegitimní volební frašky“ na okupovaných částech Ukrajiny. Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová se zmiňuje o zatykači na Putina.

Putin vyhrál, nepřekvapivě. Neúspěšná Nerudová se neudržela
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15675 lidí
Ruská státní agentura TASS po zpracování 40 % hlasů uveřejnila, že Putin ruské prezidentské volby vyhrál 87,34 %, a podle očekávání by tak měl usednout v Kremlu již během svého pátého prezidentského období. 

Druhé místo má mít s velkým odstupem komunistický kandidát Nikolaj Charitonov (4,11 procenta), třetí Vladislav Davankov (3,92 procenta) a čtvrté Leonid Sluckij (3,06 procenta).

Agentura TASS taktéž uvádí, že účast v prezidentských volbách měla překonat tu z předchozích z roku 2018, kdy činila 67,54 procenta. Ve 20 hodin moskevského času (18.00 SEČ) měla účast činit 73,33 procenta.

Reakce ostatních zemí na sebe dlouho nenechaly čekat a ze zemí Západu je slyšet upozorňování na zmanipulování voleb či nedemokratické principy v Rusku. Bílý dům podle agentury Reuters uvedl, že ruské volby „zjevně nebyly svobodné ani spravedlivé“, a ukazoval v té návaznosti na Putinovo potírání svých politických odpůrců a na znemožňování jejich kandidatury.

Na ilegalitu ruských voleb upozornilo také Spojené království, které poukázala na to, že Rusko své volby pořádalo na i na okupovaném ukrajinském území. „Nezákonným uspořádáním voleb na ukrajinském území Rusko dokazuje, že nemá zájem o nalezení cesty k míru,“ komentovalo britské ministerstvo zahraničí.

České Ministerstvo zahraničních věcí pak ve svém prohlášení rovněž zdůraznilo, že trvá na tom, že volby v Rusku ve dnech 15. až 17. 3. 2024 neproběhly transparentně a demokraticky. „Uskutečnily se během probíhající agresivní války proti Ukrajině a v podmínkách systematického potlačování ruské občanské společnosti, nezávislých médií a jakéhokoli náznaku opozice,“ sdělilo ministerstvo.

„Řadě prezidentských kandidátů, zejména těm, kteří se stavějí proti agresi vůči Ukrajině, bylo zabráněno kandidovat. Ruští občané neměli přístup k úplným a nezávislým informacím ani možnost volby kandidátů vystupujících proti současnému režimu. Ruské úřady opětovně neumožnily pozorovatelské misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dohlížet na průběh hlasování,“ dovysvětlilo svůj postoj a zmínilo též, že „Česko neuznává konání této nelegitimní volební frašky v Autonomní republice Krym a ve městě Sevastopol a v částech Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny“.

„Věříme, že ruští občané by měli mít právo si zvolit vedení státu ve skutečně svobodných a demokratických volbách,“ dodalo.

Ministr zahraničí Jan Lipavský pak prohlášení doplnil výrokem o „frašce a parodii“. „Fraška a parodie. To byly ruské prezidentské volby, které ukázaly, jak současný režim potlačuje občanskou společnost, nezávislá média, opozici. Ani během voleb se Rusko neštítilo narušit suverenitu Ukrajiny. Věřím, že jednou budou Rusové hlasovat svobodně a demokraticky,“ napsal.

Podobně reagovala také kandidátka za hnutí STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová. „Přijde den, kdy budeme gratulovat svobodnému a demokratickému Rusku, že se zbavilo šílence ve svém čele. Dnešní šarádu nemá smysl jakkoliv komentovat,“ míní.

„Nebyly to volby, ale fraška. Jako Rusko samo se tato fraška snažila roztáhnout i mimo území země. Putin se už ani nesnaží předstírat. Putinovské Rusko je zlo,“ připojil k volbám v Rusku náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS).

Dosti podobně prezidentské volby v Rusku hodnotí rovněž lidovecký poslanec Jan Bartošek. „Putina, nebo Putina? Tak nějak vypadá volba obyvatel Ruské federace. Je to jako u nás za komunismu. Akorát v tehdejším Československu nestáli ve volebních místnostech vojáci s kalašnikovem… Putin je diktátor a volby v Rusku jsou fraška,“ pronesl.

Europoslanec ODS Alexandr Vondra podotkl, že o Putinově vítězství bylo jasno již dopředu. „V Rusku skončily takzvané volby. Je to jen kamufláž. Výsledek byl dopředu jasný. Možnou konkurenci Putin buď zlikvidoval, nebo ji k volbám nepustil. Nabízí se otázka, proč se tam volby vůbec pořádají. Baťuška car mandát lidu nepotřebuje. Vládne přece z vyššího principu,“ komentoval.

A lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová pak poukázala na zatykač na Putina. „Zmanipulované volby budou oslavou toho, že přesně před rokem na něj a na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou vydal Mezinárodní trestní soud zatykač za zločiny proti lidskosti a genocidy. Jsou totiž obviněni z odpovědnosti za válečný zločin nezákonné deportace a přemístění dětí během rusko-ukrajinské války. Dvacet tisíc dětí je v Rusku drženo proti své vůli!“ upozornila Šojdrová s dodatkem, že „tahle absurdní oslava je jen důkazem, že Putin neuznává žádné zákony a není pro něj vůbec nic svaté“.

V roce 2021 Putin podepsal změnu ústavy, která mu umožnila kandidovat na post hlavy státu opět nadvakrát, a teoreticky tak po této úpravě může být šéfem Kremlu až do roku 2036.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nádhernej kvikot , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 18.03.2024 10:03:53
ubožáků a politických nul, které se bojí že se to tady otočí jako na Slovensku,, Špíny bez podpory co nechápou že končí,,Tak štěkají a kopaji aby ztráceli víc a víc,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…