Putina v KGB naučili lhát, tak to dělá. Libor Dvořák píše o výroční bilanci ruského prezidenta

22.02.2019 9:03

Novinář, komentátor a překladatel Libor Dvořák, který se dlouhodobě zabývá Ruskem, se v pátečním vydání Lidových novin vrátil k letošnímu poselství ruského prezidenta Vladimira Putina, kdy podle očekávání nehovořil o stavu země jen k poslancům a senátorům, ale ke všemu lidu. Dvořákovi se ale nelíbí, že to bylo jen samé „musíme“ a „je třeba“, ale jak, to nezaznělo. „V KGB ho přece učili lhát,“ dodává komentátor.

Putina v KGB naučili lhát, tak to dělá. Libor Dvořák píše o výroční bilanci ruského prezidenta
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

V loňském poselství Putin strašil svět za pomoci animovaných klipů nejrůznějšími superzbraněmi, nyní ho téměř celé věnoval domácí problematice. Mluvil o tom, jak zvýšit životní úroveň ruského obyvatelstva a co ještě úžasného udělat. Má to podle Dvořáka své opodstatnění. „Během loňského roku jeho popularita klesala, Vladimir Vladimirovič byl zvyklý na onačejší čísla než něco pod šedesát procent,“ uvedl.

Ruský prezident zmínil dvanáct národních projektů, které by k lepšímu životu Rusů měly napomoci v letech 2020 – 2024. Připomněl, že během první dekády 21. století se počet ruských občanů pod oficiální hranicí chudoby snížil na polovinu. Nyní musel přiznat, že čísla však opět narůstají. „Inu, západní sankce po ruském vpádu na Krym a na východní Ukrajinu a stagnace ruské ekonomiky udělaly své,“ dodává komentátor. Na rozvoj země podle Putinových slov stát vynaloží obří částky, „které si nepůjčil, ale vydělal prací milionů lidí“. 

Jako pozoruhodnou pasáž Dvořák označil tu věnovanou odpadové krizi, která už léta trápí celé Rusko. „Putin řekl, že s černými skládkami je třeba něco dělat a že v několika případech už se sám do věci vložil a pomohl. Asi se neuvědomil, že zemi i světu o fungování ruského státu tak sděluje: Systém státní správy jednoduše nefunguje,“ glosoval Dvořák.

„V letošním Putinově poselství o stavu Ruské federace ostatně floskulky typu „musíme“ a „je třeba“ zaznívaly velmi často. Komentář, jak to udělat, ovšem jako obvykle chyběl. Možná proto, že to Putin prostě neví. Nebo nechce vědět," míní novinář a dodává, že soutěživá svobodná ekonomika zkrátka není jeho programem.

Doplnil, že ani trocha strašení zbraněmi nechybělo ani tentokrát. „Putin bez obalu pohrozil raketami, které doletí do Washingtonu i New Yorku. Ruský prezident doslova řekl, že Spojené státy by si nejdřív měly spočítat rychlost ruských raket a teprve pak o něčem rozhodovat,“ uvedl a přiblížil, že na mysli měl odstoupení USA od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu a případné rozmisťování amerického raketového arzenálu v Rumunsku a Polsku.

Poslední Putinovo poselství vzbudilo mnoho kritických ohlasů, právě kvůli jeho omílaným slibům. „Putin hovořil velmi rutinérsky, ale jaksi bez entuziasmu,“ prohlásil komentátor německé rozhlasové stanice Deutsche Welle Ingo Mannteufel. „Není divu, on sám si přece při své nesporné inteligenci a politické zkušenosti musí být velmi dobře vědom toho, nakolik důvěryhodně jeho zapřísahání na lhostejné občanstvo působí,“ uzavřel Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…