Rakousko nasadí u hranic kvůli uprchlíkům armádu

14.09.2015 11:10

Rakouská vláda pověřila armádu výpomocí při zvládání uprchlické vlny. Oznámil to dnes na tiskové konferenci kancléř Werner Faymann. O takzvané asistenční nasazení příslušníků armády prý požádalo rakouské ministerstvo vnitra. Nasazeno má být 2200 mužů.

Rakousko nasadí u hranic kvůli uprchlíkům armádu
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Faymann řekl, že těžiště činnosti armády nebude spočívat v kontrole hranic, ale v humanitární práci ve vnitrozemí. Armáda ale má být nasazena i na hranicích, pokud to bude vyžadovat situace.

Rakouská armáda je v této věci kompetentní, což osvědčila během 20 let asistenčního nasazení na východních hranicích v minulosti, zdůraznil Faymann.

Asistenční nasazení rakouských vojáků alpská republika na svých východních hranicích v minulosti využívala přes dvě desetiletí a trvalo po určitou dobu ještě i po vstupu České republiky, Slovenska či Maďarska do schengenského prostoru bez kontroly hranic v roce 2007. Rakouské armádní jednotky byly na východní a severovýchodní hranici země rozmístěny už v roce 1990.

Kancléř dnes také poukázal na to, že uprchlíci, kteří nyní procházejí Rakouskem a míří dále do Německa, mají nadále právo na azyl.

Vzhledem k obnovení kontrol na německo-rakouské hranici se podle něj nyní mohou uprchlíci hromadit v Rakousku. Nedělní obnovení hraničních kontrol ze strany Německa prý ale neznamená uzavření hranic. Poukázal přitom na dnešní obnovení železničního spojení mezi oběma zeměmi. To bylo přerušeno rovněž v neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…