Rakousko vzhůru nohama. Volby prezidenta prý otevřely stavidla

14.05.2016 10:37

Politické dění v Rakousku týden před druhým kolem prezidentských voleb analyzoval na názorové straně dnešní Mladé fronty Dnes její redaktor Vojtěch Varyš.

Rakousko vzhůru nohama. Volby prezidenta prý otevřely stavidla
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

V reakci na neúspěch prezidentského kandidáta sociálních demokratů v pondělí rezignoval dlouholetý rakouský kancléř Werner Faymann, o pár dní později je již známo jméno jeho nástupce: bude jím Christian Kern, šéf rakouských železnic ÖBB. Ten převezme i post předsedy sociálních demokratů (SPÖ). Ve druhém kole rakouských prezidentských voleb se rozhodne mezi kandidáty dvou opozičních stran, Norbertem Hoferem ze strany Svobodných (FPÖ), a zeleným Alexandrem Van der Bellenem.

Tomu vyjádřil podporu i sám kancléř Faymann, když se jeho kandidát, exministr Rudolf Hundstorfer, s hubeným výsledkem pouhých 11 % hlasů nedostal do druhého kola.

Debata ohledně prezidentských voleb je podobná jako u nás

Debata v Rakousku prý není nepodobná tomu, co se kolem prezidentské volby dělo – a svým způsobem dodnes děje – u nás. Hofer je vykreslován jako fašista a jeho voliči očerňováni coby stádo rasistů, nevzdělanci, xenofobové a lůza. Na všech frontách se varuje před tím, že Svobodní převezmou moc – kromě prezidentského úřadu mají totiž nakročeno k vítězství v parlamentních volbách.

A když spisovatel Thomas Glavinic, kterého rozhodně nelze podezřívat ze sympatií vůči krajní pravici, zveřejnil na internetu malé zamyšlení, zda by si voliči Norberta Hofera nezasloužili více empatie a méně odsudků a nenávisti, od levice a občanské sféry se mu dostalo v lepším případě posměšků a odmítání, v horším rovnou nálepky sympatizanta nacistů.

SPÖ doufá v návrat ztracené obliby

Sociální demokraté doufají, že rychlá výměna kancléře a neokoukaná i relativně mladistvá tvář Christiana Kerna jim získají zpět ztracenou oblibu nebo aspoň prodlouží pobyt u moci. S Kernem se navíc obmění i řada dalších členů vlády. Příležitost dostanou straničtí rebelové typu vídeňské političky Sonji Wehselyové, čímž se i sjednotí rozpolcená strana. Tím, že k výměně došlo před rozhodujícím druhým kolem prezidentských voleb, mohou socialisté část rozhořčených voličů přesvědčit, že jsou schopni se měnit, a dokonce reagovat pružně. Když se prezidentem nestane Hofer, zbaví se bezprostřední hrozby předčasných voleb a získají čas do těch řádných, které by měly být až za dva a půl roku.

Vstoupí socialisté do koalice se Svobodnými?

S očekávaným koncem velké koalice s lidovci kvůli vítězství Svobodných se vyhlíží odchod sociálních demokratů do opozice. Vyvstává však i otázka možné spolupráce SPÖ právě se Svobodnými. Jejím příznivcem je jeden z nejvlivnějších politiků strany, burgenlandský hejtman Hans Niessl, který na zemské úrovni se Svobodnými už vládne. O spolupráci s FPÖ mluví i klíčový zákulisní hráč Gerhard Zeiler, který má značný podíl na instalaci nového kancléře Kerna.

„Bude-li dlouhodobá dominance dvou stran na rakouské politické scéně vystřídána dominancí stran tří, těžko se do budoucna podobné spolupráce lze vyvarovat. Všem řečem o vzestupu fašismu navzdory,“ uzavírá Varyš své zamyšlení v dnešní Mladé frontě Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…