Rakušan se hádal s Vildumetzovou o migranty: Povinná solidarita? Spíš samozřejmá

10.03.2024 18:17 | Monitoring

„Říkám české veřejnosti, ať se prosím nenechá strašit a obelhávat: žádný stát nemůže být nucen na své území přijímat nějaké migranty. Je to prostě od začátku fáma, která se tu podsouvá,“ ohradil se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním Za pět minut dvanáct proti tvrzení, že migrační pakt EU zavede „migrační kvóty“, v rámci nichž budou státy EU nucené na své území přijímat migranty. „Kvóty to jsou,“ oponovala mu poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Rakušan si však stojí za tím, že na přijímání uprchlíků nedojde.

Rakušan se hádal s Vildumetzovou o migranty: Povinná solidarita? Spíš samozřejmá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Kromě migrace se oba politici věnovali také prosincové tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK). Ministr vnitra v pořadu poznamenal, že chtít po několika měsících od střelby více informací považuje za „legitimní požadavek veřejnosti“. „Je to věc, která je v trestním řízení. Tady se řeší mnohačetná vražda, šetří se jako kterýkoliv trestný čin v České republice,“ poznamenal s tím, že vyšetřovatelé šetří, jaký byl vrahův motiv.

„To jsou věci, které by se časem na veřejnosti objevit měly. To znamená informace o tom, jakým způsobem střelec uvažoval, jakým způsobem se stalo, že ho systém nezachytil, zda někdy volal o pomoc, zda je to člověk, kde zanedbal systém nějaký náznak, který mohl být prevencí,“ uvedl ministr, co vše má být v šetření. Míní, že policie by první závěry mohla přinést již v květnu. „Nedělejme z toho prosím žádnou politickou kauzu,“ vyzval.

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) kritizovala, že se poslanci bezpečnostního výboru zatím nemohli seznámit se zprávou týkající se případu. „Vůbec mi nepřijde normální, že pokud má Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia padesátistránkovou zprávu o kontrole, vůbec nechápu, proč bychom se my v režimu tajném s podepsáním mlčenlivosti s ní nemohli seznámit,“ pronesla poslankyně, načež jí Rakušan oponoval s tím, že ani on sám nemá více informací. „Vůbec nechápu, proč by toto teď měli vidět politici,“ doplnil.

Mračková Vildumetzová poté kritizovala vládu, že nedostatečně rychle postupuje v krocích pro co nejrychlejší zavedení zbraňové novely, a kabinetu vytkla například nedostatečné kroky k co nejrychlejšímu propojení systémů, aby měli o držitelích zbraní přehled i lékaři.

Rakušan se proti tvrzení, že by vláda zbraňovou novelu zdržovala, tvrdě ohradil. „Jestli někdo něco zdržuje, obstruuje v Poslanecké sněmovně… Celý týden obstruujete, aby se nedostalo na lustrák, který se týká vašeho šéfa. Prosím vás, nechte toho. Nevím, kdo zdržuje projednávání v Poslanecké sněmovně,“ pronesl po kritice vlády od opoziční poslankyně.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50000 lidí

Následně se diskuse věnovala migračním kvótám. Rakušan odmítl, že by dosti probíraná „povinná solidarita“ byla akorát jiným názvem pro tyto kvóty. „Já bych slovo ‚povinná‘ solidarita nahradil slovem ‚samozřejmá‘ solidarita,“ uvedl s tím, že se v EU hovoří o „flexibilní solidaritě“. „My musíme pomáhat flexibilním způsobem. Třeba Česká republika by při těch všech propočtech, o kterých se mluví, se z Evropské unie měla podílet dvěma procenty na celkové evropské solidaritě. Dvěma procenty… Vám to přijde hodně? Mně to nepřijde,“ obrátil se Rakušan směrem k Vildumetzové a tvrdil, že v případě neshody na celoevropském řešení bychom měli „trvale uzavřené hranice“, což by pro nás znamenalo mnohem větší náklady. Příkladem v té souvislosti jmenoval kontroly na hranici se Slovenskem.

„Jednotlivé vlády členských států přijdou se strukturovanou nabídkou, jak ta jejich solidarita, která je ve společném evropském řešení, bude vypadat,“ doplnil s tím, že na rozdíl od finanční či logisticko-technické pomoci odmítá třetí možnost solidarity v podobě přijetí uprchlíků.

Mračková Vildumetzová se na tato slova vyjádřila s názorem, že o kvóty jde. „Evropská komise určila, že státy musejí přijmout minimálně třicet tisíc migrantů. To číslo může být daleko vyšší, je tam i distribuční klíč, jak je stát velký, a HDP… Kdybychom vycházeli z těch třiceti tisíc, tak na Českou republiku je to 900 migrantů,“ vyřkla. Podle poslankyně bychom si mohli vybrat v takové situaci, zdali tyto migranty přijmeme, či zaplatíme 500 milionů korun.

„Kvóty to jsou,“ odpověděla Mračková Vildumetzová. S tím Rakušan hlasitě nesouhlasil. „Minimálně šedesát procent z třiceti tisíc se musí přerozdělit, což znamená, že osmnáct tisíc se musí dostat do těch jiných států. Pokud se nepřerozdělí těch osmnáct tisíc, tak Evropská komise může vyvolat takzvané krizové řízení a může to těm státům nařídit,“ řekl následně, během čehož Rakušan několikrát odmítavě opakoval, že tomu tak nebude.

„Vždycky je to aktivita národní vlády, která řekne, jakým způsobem nabízí ostatním zemím Evropské unie pomoc,“ řekl Rakušan a odmítl, že by mohl být nějaký stát EU nucen přijímat migranty. „A to říkám české veřejnosti, ať se prosím nenechá strašit a obelhávat: žádný stát nemůže být nucen na své území přijímat nějaké migranty. Je to prostě od začátku fáma, která se tu podsouvá,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak přečtete-li si, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 11.03.2024 7:51:46
ten dokument, tak kvóty tam samozřejmě jsou, jen jinak pojmenované. EU to dělá celou dobu, existuje-li problém, tak ho přejmenují a mají pocit, že je vyřešeno. Takže Rakušan prostě jednoduše lže, nebo je ta hloupý, že tomu nerozumí. Jiná varianta není. Je to klasický popírač!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…