Ředitel Národního divadla nám odmítá sdělit prakticky cokoli. V rozhovoru pro Divadelní noviny ovšem zavzpomínal i na svou sestřenici

03.10.2019 13:54

ParlamentníListy.cz v několika článcích informovaly o poměrech v Národním divadle. Zajímali jsme se zejména o ekonomické faktory, také služební cesty a hotely, ve kterých spal ředitel Burian, jeho služební auto a účty za mobilní telefon. Na různé dotazy jsme se ptali v Národním divadle, v Divadle J. K. Tyla Plzni, v Divadle na Vinohradech, na festivalu Divadlo nebo například i na DAMU, tedy všude, kde bývalý člen KSČ Burian působí nebo působil. Nikde s námi ale nekomunikují a na dotazy ohledně jeho osoby se zdráhají odpovídat. Jan Burian nyní poskytl obsáhlý rozhovor pro Divadelní noviny, které se financím z veřejných prostředků nepřekvapivě vyhnuly.

Ředitel Národního divadla nám odmítá sdělit prakticky cokoli. V rozhovoru pro Divadelní noviny ovšem zavzpomínal i na svou sestřenici
Foto: archiv
Popisek: Jan Burian, ředitel Národního divadla

Burian promluvil například o svých uměleckých sklonech. „Táta byl nesmírně talentovaný muzikant. Měl absolutní sluch, hrál na několik hudebních nástrojů. Maminka byla velký fanda opery. A babička, tátova matka, byla vystudovaná klavíristka. Ještě pamatovala Janáčka jako pedagoga. Děda chvíli dělal divadelního kritika. Sestřenice byla vynikající zpěvačka,“ řekl ředitel pro Divadelní noviny.
 

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36028 lidí
 
Ten v minulosti rovněž vstoupil do KSČ, na svoji obranu často uvádí, že to bylo kvůli tomu, aby mohl studovat. „Vstup do komunistické strany byl pro mne – aspoň jsem to tehdy tak vnímal – v podstatě pracovní knížka. Naši rodiče nám říkali: Nedá se nic dělat, Rusové tady budou nejmíň sto let, s tím musíte počítat, ať chcete dělat cokoli. V tom jsme vyrostli a museli se rozhodovat,“ prozradil.
 
Hovořilo se i o jeho působení v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde byl od roku 1995 ředitelem. O 18 let později se stal ředitelem Národního divadla.
 
„Nabídku jít do Národního divadla jsem poprvé dostal už od Pavla Dostála. Pak nabídka přišla znovu, když byly za paní ministryně Hanákové a za pana ministra Bessera různé nešťastně nezvládnuté události kolem Státní opery. Odvětil jsem, že musím primárně dokončit stavbu nového divadla v Plzni. Ze strany ministerstva ale zájem trval a začala vyjednávání… Divadlo bylo prosáknuté totální nedůvěrou ke všem ředitelům, ministrům i náměstkům. Když jsem přišel, nebyl tady snad nikdo, kdo by nebyl alespoň chvilku ve stávkové pohotovosti,“ posteskl si pro Divadelní noviny Burian.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…