Reforma zdravotnictví zklamala, přinesla jen papírování, říkají zubaři

20.04.2012 13:24

Čeští stomatologové jsou zklamáni výsledky zdravotnických reforem, respektive její první části. Čekali jsme, že se začne řešit ekonomická situace zdravotnictví, začala ale platit jen spousta administrativních nařízení, sdělil v pátek prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Reforma zdravotnictví zklamala, přinesla jen papírování, říkají zubaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Nárůst administrativy komora spojuje se zákonem o zdravotních službách, který začal platit od 1. dubna. "Řada této administrativy zubařům pouze ztěžuje práci, a je v praxi proveditelná jen obtížně nebo rovnou vůbec," řekl Chrz. Jako příklad uvedl souhlas obou rodičů u některých zákroků.

Samá administrativa

"Někteří právníci vykládají povinnost souhlasu obou rodičů i u lokální anestezie při vrtání zubu. I mírnější výklad však praví, že je to nutné třeba při rovnání zubů, což je poměrně častý zákrok. Tady cítím velký problém, protože jeden rodič souhlas dá, ale pro druhého bude vytrhnutí čtyř zubů, proto aby se ty ostatní vyrovnaly, nepřekonatelný krok," vysvětlil stomatolog.

Zmínil i velkou administrativní zátěž pro zubaře. "Musíme například mít pečlivě i zvenku označené ordinace, což bývá problém v pronájmech, kde si majitel nepřeje na domě velkou ceduli s otevírací dobou, IČO číslem a dalšími údaji. Podobně i administrativa kolem souhlasu rodičů nás zatěžuje. Více času s pacientem trávíme nad dokumentací než v křesle," uvedl Chrz.

Viceprezident komory Jan Černý k tomu podotkl, že administrativní kroky nezlepší ekonomickou situaci zdravotnictví. Řešením je větší vtažení pacienta do péče, dodal Chrz. Komora v této souvislosti zopakovala, že je potřeba z úhrady zdravotního pojištění vyřadit zubní plomby.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…