Řek popsal, jak vypadá zoufalý uprchlík, když se mu vylodí pod okny: Kabelka Gucci a v kapse iPhone

06.06.2015 14:58

Rodák z ostrova Kos Steve Jaqvaar v rozhovoru pro Týden.cz popisuje, jak je to s uprchlíky mířícími na ostrov. Říká se, že uprchlíci dělají na ostrově nepořádek, ale realita je prý jiná. Pokud jde o skutečné uprchlíky ze Sýrie, jde podle Jaqvaara většinou o velmi inteligentní a spořádané lidi, kteří mají mobil, tablet a odcházejí ze své země prostě proto, že je děsí válka. Skutečný „bordel“ na ostrově prý dělají především mladí Britové.

Řek popsal, jak vypadá zoufalý uprchlík, když se mu vylodí pod okny: Kabelka Gucci a v kapse iPhone
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Syřané nejsou typičtí uprchlíci, takoví ti nuzáci, kteří vezmou za vděk trochou jídla a oblečení. Tohle jsou kultivovaní lidé, jež se vylodí z bárky se svými iPhony, tablety a kabelkami Gucci. Kdyby byli blonďatí, tak byste je považovali za Skandinávce. Jsou to evidentně vzdělaní lidé, jež hledají útočiště ve stavu, kdy v jejich zemi zuří válka, a kteří tím pádem mají velký důvod dostat azyl,“ popsal situaci muž, který provozuje penzion a prodává víno.

Takhle vypadá opravdové peklo

Problém je, že britský bulvár psal o tom, že uprchlíci mění ostrov k nepoznání. Turisté se pak na ostrov bojí jezdit, což je smrtící pro řecký turismus. Z turismu přitom na ostrově žijí prakticky všichni místní lidé, průmysl tam nenajdete a zemědělství se provozuje jen v malém měřítku. Bez turistů lidé přicházejí o práci. Ve skutečnosti přitom onen „bordel“ na ostrově dělají především mladí Britové, nikoli uprchlíci.

„Prosím vás, britský bulvár Daily Mail napsal, že syrští uprchlíci změnili Kos na odporné peklo. Tak bych vám rád sdělil, jak takové peklo konkrétně vypadá. Když jdu s dcerou ráno do školy, tak se musím umně vyhýbat kondomům v parčíku a zvratkům na veřejných prostranstvích a dávat pozor, aby mi střepy z lahví od piva nepropíchly pneumatiku auta. Večer pak, abych se nepřichomýtl k nějaké hospodské rvačce. To je ovšem výsledek typického nájezdu britských turistů, nikoliv uprchlíků!“ rozčiluje se provozovatel penzionu.

Tisícovka uprchlíků nám tu projde za den

Pokud jde o uprchlíky, zdá se mu trochu směšné, když se v České republice debatuje o tom, zda přijmeme tisícovku či třináct stovek uprchlíků. Tolik běženců projde ostrovem Kos za den. Je ale třeba rozlišovat uprchlíky děsící se války od imigrantů, kteří často jen hledí na štědrý sociální systém v Evropě. Válečným uprchlíkům je třeba pomoci, ekonomické imigranty je třeba si pečlivě vybírat.

„Já tím chci říct, že jsme společně s Američany tenhle problém sestrojili, takže máme morální zodpovědnost ho pomoci vyřešit nebo se o to alespoň pokusit. Přijímání uprchlíků je jenom titěrnou součástí takového řešení a navíc jenom dočasnou. Měli bychom se hlavně zasadit o to, aby na Blízkém východě zavládl mír, aby se ti lidé mohli vrátit domů. Oni tady nechtějí být o nic více, než my si přejeme, aby tady nebyli,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…