Rektoři vysokých škol jsou zklamaní ze Zemanova vítězství

27.01.2018 21:17

Rektoři vysokých škol, které oslovila ČTK, vyjádřili vesměs zklamání nad znovuzvolením současného prezidenta Miloše Zemana. Doufali ve vítězství jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Většina z nich se obává zhoršení už tak napjatých vztahů mezi hlavou státu a vysokými školami. Těsný výsledek volby podle nich ukazuje, že je česká společnost rozdělena na dva tábory. Zeman by se ve svém dalším funkčním období měl snažit lidi více spojovat a silněji hájit svobodu a demokracii, myslí si.

Rektoři vysokých škol jsou zklamaní ze Zemanova vítězství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duel kandidátů na prezidenta Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v Hudebním divadle Karlín

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Nelíbilo se jim, že odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Podle Beka bude Zeman v dalším období pravděpodobně pokračovat ve stylu, kterým vládl doposud. „Nečekám nic zásadně nového, spíš mírné přiostření v té útočnosti, protože už nebude potřebovat před veřejností přívětivější tvář,“ řekl.

Potěšil ho větší zájem o volby ze strany občanů. „Doufám, že se toto oživení občanské společnosti projeví i v tom politickém životě. Máme před sebou senátní volby na podzim, které budou v této konstelaci mimořádně důležité,“ uvedl Bek. Uvažuje, že do těchto voleb sám kandiduje.

Za krok zpátky považuje Zemanovo znovuzvolení nastupující rektor České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) Petr Sklenička, který patřil do poradního týmu Zemanova protikandidáta. Okolní země podle něj v této době míří opačným směrem. Obává se vyhrocení vztahů mezi Zemanem a vysokými školami, což podle něj může zbrzdit pokrok v ČR. Sklenička by měl do čela ČZU nastoupit 1. února, nejdřív ho ale ještě musí jmenovat prezident.

Podle rektora Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslava Millera zúročil Zeman své cestování po krajích, z nichž každý za posledních pět let několikrát navštívil. Volil Drahoše, ale Zemana prý přijímá jako svého prezidenta. Upozornil nicméně, že se obává jeho pevného svazku s vítězem parlamentních voleb ANO. „Trošku bych se bál, aby politická elita, která momentálně vládne v této zemi, nepodlehla chuti sklouznout k autoritářskému vedení země. Z toho trošku obavy mám, to se přiznávám,“ uvedl.

Výsledek voleb zklamal také rektora Ostravské univerzity Jana Latu. „Nevyužili jsme možnost zkultivovat nejen politické prostředí a potvrdit naše proevropské směřování. Škoda,“ napsal ČTK. „Já si myslím, že jsme se mohli vydat na cestu normálnosti a zase setrváváme v marasmu, kde jsme byli doposud,“ doplnil ho rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch.

Někteří rektoři se odmítli vyjádřit

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima popřál Zemanovi hodně zdraví a energie do dalšího období. Myslí si, že silné pnutí mezi dvěma skupinami voličů ve společnosti může být nebezpečné. Řekl, že výsledek demokratických voleb je nutné respektovat a přijmout. Podobně se vyjádřili i rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek a rektor Univerzity J. E. Purkyně Martin Balej.

Rektoři Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča a Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Václav Snášel doufají v to, že Zeman splní svůj slib, že bude méně namyšlený a sebevědomý. Podle rektora Západočeské univerzity v Plzni Miroslava Holečka by se měl v příštím volebním období vyhnout vulgaritám, agresivnímu vyjadřování a komunikaci.

Rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha doufá v to, že se nebudou opakovat rozpory Zemana s rektory a nebude například problém s jejich jmenováním. Naopak bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer ve změnu Zemanova chování a postojů nevěří.

K výsledku volby se na dotaz ČTK odmítli vyjádřit rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs, rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Hana Machková a nastupující rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček, který by se po jmenování prezidentem měl ujmout funkce 1. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

10:51 Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

Jaké jsou v EU hrozby pro svobodu projevu? Bude zastavení cenzury vaší prioritou? A musí se bojovat …