Robert Fico svědčí: Několik premiérů potvrdilo, že 80 procent migrantů jsou mladí muži

24.09.2015 12:47

Několik premiérů členských států Evropské unie potvrdilo, že 80 % migrantů tvoří mladí muži. Po skončení jednání premiérů EU to uvedl předseda slovenské vlády Robert Fico.

Robert Fico svědčí: Několik premiérů potvrdilo, že 80 procent migrantů jsou mladí muži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Podle něj na včerejším summitu panovala shoda na tom, že je více migrantů, kteří mají ekonomický zájem odjet do Evropy. „A dokonce několik premiérů potvrdilo, že 80 % migrantů jsou mladí muži,“ prohlásil Fico s tím, že v nahlížení na tuto imigrantskou vlnu se začíná objevovat racionalita.

V Sýrii je osm milionů lidí, kteří se cítí být ohroženi

Podle Fica se premiéři dohodli, že do konce listopadu mají být v Řecku a Itálii zřízené tzv. hotspoty, v nichž budou migranti identifikováni. Současně by měla být realizována návratová politika, to znamená, že především ekonomičtí migranti by měli být důsledně vraceni zpět.

Fico upozornil, že určitý počet migrantů už na území Evropy máme. Ovšem přímo v Sýrii je osm milionů lidí, kteří se cítí být ohroženi. Další čtyři miliony Syřanů se nacházejí mimo území své země v táborech v Libanonu, v Jordánsku a v Turecku. Proto se kladl důraz především na spolupráci s Tureckem, kde by mělo dojít k přímým rozhovorům.

Na vnitropolitický vývoj v Sýrii jsou názory rozdílné

Slovenský premiér se svěřil s tím, že jej překvapilo, že se vyhnuli větší diskusi o Sýrii. „Protože bylo cítit, že na vnitropolitický vývoj v Sýrii je v Evropské radě hodně rozdílných názorů. Proto nikdo neměl odvahu charakterizovat to, co se v této zemi dá nebo nedá udělat,“ podotkl Fico.

Na summitu se prý také mluvilo o vytvoření bezpečných zón v Sýrii. Jejich vznik je ale v rukou velkých hráčů. „Mluvím o USA, o Ruské federaci a dalších. Proto v tomto duchu nepadlo žádné zvláštní rozhodnutí,“ vysvětlil Fico a dodal, že premiéři členských států EU se znovu sejdou v říjnu tohoto roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…