Rozbor ukrajinské politické scény od profesora Krejčího. Volby proběhly, ale o demokracii se mluvit nedá

22.03.2015 8:27

Politolog Oskar krejčí v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz zhodnotil situaci na Ukrajině. Obvinil Kyjev, že porušuje dohody z Minsku, ale Západ o tom mlčí, protože "tím špatným je tu přeci Rusko". Ukrajina je sice spojencem demokracie, ale tamní model demokracie je poněkud zvláštní, Krejčí ho nazývá modelem afghánským. Všímá si přitom obecnějšího nebezpečného rysu, který můžeme vidět i v jiných parlamentech.

Rozbor ukrajinské politické scény od profesora Krejčího. Volby proběhly, ale o demokracii se mluvit nedá
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

Situace na Ukrajině se blíží tzv. zamrzlému konfliktu, jaký dnes vidíme v Moldavsku, Gruzii, ale i na Kypru, kde část území není pod kontrolou centrální vlády dané země, ale separatistický region většina světa neuznává jako samostatné území. Tento stav může podle Krejčího vyhovovat právě Západu, protože může velmi dlouho vykreslovat Rusko jako "to špatné" a uplatňovat proti němu sankce.

Afghánský model kyjevské demokracie

Přitom je to podle odborníka Kyjev, kdo porušuje dohody z Minsku. První porušení dohod je patrné už v tom, že dosud nezačala přímá jednání mezi Kyjevem a povstalci. Obecnější problém pak prý tkví v povaze "nové kyjevské demokracie".

"Je to tak trochu afghánský model demokracie, který se aplikuje v zemi zmítané násilím. Volby proběhly na pozadí občanské války, při tzv. lidových lustracích politiků někomu nevyhovujících, tedy při použití násilí vůči faktickým či údajným představitelům nebo podporovatelům Janukovyčova vládnutí, při obrovské mediální masáži, při rozbití struktur, které reprezentovaly skupiny prohlášené za nepřátelské – mám na mysli například Stranu regionů a Komunistickou stranu Ukrajiny. Prohlásit takto vzniklý parlament za dítě demokracie, to vyžaduje hodně shovívavosti. Legitimitu takového složení parlamentu budou muset potvrdit opravdu svobodné volby, které jsou možné jen bez válečné psychózy a při dodržování alespoň základních demokratických pravidel předvolebního klání," podotýká Krejčí.

Celý rozhovor ZDE

Kyjevský parlament je plný emocí a poslanci se tam často vzájemně neposlouchají, jen přednáší svá stanoviska, aniž by slyšeli argumenty ostatních. Jednotlivé poslance poslouchají jen příznivci jejich frakcí. Chovají se jako dav, jenž kráčí za svým vůdcem. To přitom není jev viditelný jen v ukrajinském parlamentu. Vzájemné neposlouchání a stále vyhrocenější projevy vedou k další radikalizaci situace. A v Kyjevě dnes dominuje strana války.

Strana války v Česku

Stoupence války bohužel najdeme i v českém Parlamentu. Jsou to podle Krejčího všichni ti, kteří věří, že situaci na Ukrajině vydrží jen tvrdý zásah vůči Rusku, které zemi srazí na kolena. "Charakterizuje je i poněkud iracionální podpora všeho, co přichází z Washingtonu – bez ohledu na to, jak se mění politika Bílého domu," upozorňuje Krejčí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…