Rozbuška: Útok u Moskvy dal v Rusku do pohybu vážné věci

25.03.2024 8:26

Ukrajinci poškodili další dvě lodě ruské černomořské flotily. Mělo jít o výsadkové lodě třídy Ropucha. Server Ukrajinská pravda upozornil, že vedle dvou lodí Ukrajinci zasáhli i komunikační centrum. Ukrajinci prý odpálili přes 40 střel Storm Shadow a Neptun, návnady ADM-160 a drony. Mezitím v Rusku dál řeší teroristický útok na centrum Crocus na okraji Moskvy. Začínají se ozývat hlasy, že vůči migrantům je třeba zavést politiku nulové tolerance. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov prý začíná mít obavy z ruských nacionalistů.

Rozbuška: Útok u Moskvy dal v Rusku do pohybu vážné věci
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin zapaluje svíčku za oběti útoku u Moskvy

Ukrajinci provedli další útok na dvě výsadkové lodě třídy Ropucha, což je kódové označení NATO pro výsadkové lodě. Jamal s 98 členy posádky a Azov s 87 členy posádky patří k 197. brigádě vyloďovacích lodí ruské černomořské flotily a jsou aktivně využívány při cvičeních a výcviku flotily, napsal k zásahům lodí server Kyiv Independent. Ruská strana zásahy nezmínila. Rozsah škod na obou plavidlech je podle serveru nejasný. Ukrajinci ale dávají najevo, že série útoků na černomořskou flotilu bude pokračovat, a to ze země, z vody i ze vzduchu.

„Ráno generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny oznámil, že obranné síly zasáhly velké obojživelné lodě Jamal a Azov, jakož i komunikační centrum a několik infrastrukturních zařízení ruské černomořské flotily v okupovaném Sevastopolu,“ uvedl server Ukrajinská pravda.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na jednoho z ruských proválečných blogerů napsal, že ukrajinské síly během úderu odpálily přes 40 střel Storm Shadow a Neptun, návnady ADM-160 a drony. Shořel také sklad s ropou. Údery v Sevastopolu prý představují pro Rusko problém, protože podle Ukrajinců v ostatních loděnicích nemají zařízení potřebná pro přezbrojování raket Kalibr na lodě.

Rusové při posledním leteckém útoku na Ukrajinu prý odpálili 29 raket a 28 dronů. Útoky mířily na jih a na západ Ukrajiny.

„Mezitím v samotném Rusku dál řeší případ Crocus, tj. teroristický útok na centrum na okraji Moskvy. Tisková agentura Islámského státu (IS) Amak zveřejnila 23. března záběry údajně natočené z pohledu útočníků zapojených do útoku.“ Napsal ISW s tím, že video podporuje tezi, že za útokem skutečně stojí teroristé. Navzdory snaze Moskvy do barbarského činu jakkoli zaplést Ukrajinu.

„Zástupce ruské Státní dumy z okupovaného Krymu Michail Šeremet 24. března navrhl, aby Rusko omezilo vstup migrantů do Ruska během války na Ukrajině, a tvrdil, že západní zpravodajské služby se zaměřují na migranty, aby vedli teroristické útoky v Rusku a destabilizovali Rusko. … Místopředseda ruské Státní dumy a nedávný kandidát na prezidenta Nové lidové strany Vladislav Davankov také navrhl zavést několik tvrdších opatření proti migrantům, včetně zavedení politiky ‚nulové tolerance‘ pro migranty, kteří se během prvního roku v Rusku dopustí jakéhokoli přestupku, a prosazení ‚digitální kontroly‘ přes migranty a vývoj programu ‚náhrady migrantů‘, v němž se Rusko pokouší rozšířit průmyslovou automatizaci, aby snížilo závislost na pracovních migrantech,“ uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

V souvislosti s útokem se ozval také čečenský vládce Ramzan Kadyrov, který vyjádřil obavy z narůstajících ruských nacionalistických nálad.

„Šéf Čečenské republiky Ramzan Kadyrov vyjádřil obavy z ruských ultranacionalistických reakcí na útok na centrum Crocus. Kadyrov tvrdil, že rozsah útoku na Crocus je ‚mnohem větší a hlubší‘ než samotný útok, protože nepřátelé Ruska se snaží podkopat Rusko podporou nacionalismu. Kadyrov tvrdil, že Rusko bylo vždy multietnickou a multikonfesní zemí, ale že ‚falešní vlastenci‘ se snaží hrát na city lidí a ‚vyzývat k fašistickým metodám‘,“ napsal ISW s tím, že Kadyrov se pravděpodobně pokouší oslovit ruské ultranacionalisty, kteří použili útok na Crocus k vyjádření nepřátelství vůči neetnickým ruským menšinám a migrantům v Rusku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten útok asi byla ta "hrozná věc" pro Rusko jak slibovala Nulandová a spol. Pokus rozhádat Rusko zevnitř., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 25.03.2024 9:15:09
V Rusku je tak 100 národu, 26 samostatných republik a autonomních oblasti a asi 20 milionu lidí pocházejících z bývalých státu patřicích k SSSR, kdy se tam přivdali, pracovali, přestěhovali. Dále asi milion migrantů ze státu kde USA-NATO vede války. Tak není problém najit teroristy, není problém rozhádat národy. To není akce ISIS ale pokud ano tak řízena Brity, USA.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…