Rudý hejtman zvolen, neobešlo se to však bez vyhrocené scény

20.11.2012 12:26

Přestože volba nového hejtmana Ústeckého kraje byla jasná a existoval jediný kandidát, průběh veřejného hlasování se neobešel bez skandálních bonmotů. Korunou bylo zjištění, že ODS chtěla o všech postech včetně toho nejvyššího hlasovat tajně, což jim nebylo umožněno navrhnout.

Rudý hejtman zvolen, neobešlo se to však bez vyhrocené scény
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Třicetiminutovou přestávku v jednání si před polednem vyžádal průběh ustavujícího zasedání zastupitelstva kvůli dilematu, které po volbě hejtmana vyvolal občanský demokrat Vladislav Raška, šéf poslaneckého klubu ODS.  „Chtěl jsem dát návrh, aby všechny volby probíhaly tajným způsobem. Nechápu, proč mi tento návrh nebyl umožněn,“ přihlásil se o slovo okamžitě poté, co byl komunista Oldřich Bubeníček zvolen hejtmanem. Hlasovalo pro něj 39 zastupitelů, proti jich byl rovný tucet a jeden se zdržel.

Petr Brázda, řídící celého jednání, mu odvětil, že záznamové zařízení ale jeho žádost nezachytilo. „Jaké tedy navrhujete řešení?“ ptal se ho. „Mělo nám prostě být umožněno rozhodnout se v souladu s jednacím řádem, tedy zda volit tajným způsobem,“ dodal Raška s tím, že bylo navrženo půl hodiny přestávky na projednání řešení situace.

Stydíte se volit komunistu!

Během přestávky došlo k dohodě, že klub ODS nezpochybňuje volbu hejtmana, ale že ODS navrhne tajné hlasování při další nejbližší volbě kandidátů na posty jako jsou náměstci hejtmana  a podobně. To nenechalo klidným nového zastupitele, herce, překladatele a bývalého ředitele Činoherního studia v Ústí nad Labem Jaroslava Achaba Haidlera (hnutí PRO KRAJ). 

„Klub ODS by měl zvážit veškeré další návrhy na tajnou volbu, protože jsme jediný kraj, který to má takové zvláštní – jde o komunistické zastupitelstvo a aspoň ODS by měla nést odpovědnost vůči lidem. Tajně jste chtěli hejtmana rovněž zvolit, abychom to ale neviděli,“ řekl. „Nechte si to do rozpravy,“ zastavil ho řídící Brázda. „Je poprvé na veřejném zasedání, proto bych ho omluvil, v rozpravě na něj budu reagovat,“  okomentoval to ironicky Vladislav Raška. „Chtěli jsme hlasování tajné, aby se někteří z jiných politických stran mohli svobodně rozhodnout. Nejsem přesvědčen, že by v čele kraje měl sedět komunista. Svobodně se můžete vyjádřit jen v tajné volbě,“ vyjádřil se rovněž někdejší náměstek Radek Vonka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …