Rušit střední školy za každou cenu nemá smysl, prohlásil Fiala

03.03.2013 14:27

O vývoji českého školství a jeho špatném stavu přišel do Otázek Václava Moravce diskutovat šéf resortu Petr Fiala. Vysvětloval poslání plánu svého ministerstva s názvem 5x2, hovořil o významu předškolního vzdělávání nebo rušení středních škol.

Rušit střední školy za každou cenu nemá smysl, prohlásil Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

Nový plán ministerstva se nazývá 2x5 – má posílit vztah dětí k matematice, zastavit selekci „hloupých a chytrých“ dětí nebo zlepšit situaci vysokých škol. „Já jsem rád, že těch 2x5 kroků se setkalo s věcným souhlasem, že je potřeba je udělat. O penězích se diskutovat může, ale já jsem přesvědčen, že je můžeme realizovat ve stávajících finančních podmínkách,“ uvedl Fiala s tím, že z rozpočtu nebude potřeba ani koruna navíc.

Musíme myslet na budoucnost

Důležitým bodem je také kariérní řád pro učitele. „Aby byl kariérní systém uveden do praxe, k tomu bude třeba zajistit prostředky v dalších letech. Ale k tomu, abychom systém rozjeli, prostředky máme z evropských strukturálních fondů,“ objasnil Fiala.

Ministr se nebojí ani toho, že už má na prosazení svých plánů pouze něco málo přes rok. Fialovi je vyčítán také malý zájem o předškolní vzdělávání. „Tam není nic věnováno nějakému stupni školství. Řada těch opatření, která navrhujeme v rámci tzv. regionálního školství, se týká i mateřských škol,“ vysvětlil.

Fiala doufá, že se na dlouhodobé koncepci školství shodne nejen s akademickou obcí, tak také s opozicí. Diskutovaným návrhem je např. povinný poslední rok ve školce. „Kdybychom školství rozvíjeli podle osobních názorů ministra, což se možná v minulosti dělo, tak bychom nikam nedospěli. Ale toto je velmi důležitá otázka, kterou musíme odborně prodiskutovat,“ prohlásil ministr.

Fiala také upozornil, že není řešením optimalizovat střední školy a v rámci toho je rušit, jelikož momentálně nemají plno. „Musíme mít na paměti to, že za několik let přijdou na střední školy silné ročníky,“ říká Fiala s tím, že změny ve školství je vždy nutné provádět s dlouhodobou perspektivou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…