Ruská opozice: Jdeme do voleb. Když je Putin tak populární, proč se pořád něčeho bojí?

13.06.2016 13:00

„Přemýšleli jsme i o bojkotu těchto voleb, ale nakonec jsme se rozhodli jakýmkoli způsobem vzdorovat současnému režimu, tedy i prostřednictvím těchto zmanipulovaných a nespravedlivých voleb.“ V New Yorku se odehrálo zasedání Atlantické rady, nevládní organizace, která je nepřímo svázána s NATO a vládou Spojených států. Hovořilo se o nadcházejících volbách v Rusku, hrůzách „Putinova režimu“ a perspektivách ruské opozice, kterou údajně podporuje každý pátý občan Ruska.

Ruská opozice: Jdeme do voleb. Když je Putin tak populární, proč se pořád něčeho bojí?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

První vystoupil novinář, politik a koordinátor nadace „Otevřené Rusko“, kterou založil Michail Chodorkovsky, Vladimir Kara-Murza.

„Očekáváme, že se volby budou konat třetí zářijovou neděli. Dekret, který stanovuje přesné datum, musí ještě podepsat Putin, ale my už víme, kdy se volby budou konat. Termín byl stanoven na základě speciálního zákona. Jak víte, původně se měly volby konat až v prosinci, tak tomu alespoň bylo se všemi parlamentními volbami v Rusku od roku 1993. Tento rok bylo rozhodnuto volby uspořádat dříve, tedy v době, kdy bude ještě mnoho obyvatel velkých měst na dovolené,“ uvedl.

To podle ruského opozičního lídra ovšem není zdaleka jediná manipulace, kterou současný režim hodlá využít v letošních volbách. „V nedávné době byl schválen nový federální zákon, který znemožňuje politickým stranám a kandidátům přijímat dotace od lidí, kterým bylo z různých důvodů znemožněno účastnit se voleb. Tento federální zákon je namířen jen proti dvěma lidem – Michailu Chodorkovskému a Alexeji Navalnému,“ zmínil.

Ruské ministerstvo zahraničí a Státní duma již také daly jasně najevo, že volební pozorovatelé z Rady Evropy nebudou k volbám připuštěni.

„Prezident Putin si navíc před dvěma měsíci schválil zákon, který umožňuje vytvoření takzvané ‚Národní gardy‘, tedy paramilitární organizace, která čítá okolo čtyř set tisíc mužů a má právo prohledávat lidem domovy a používat násilí. To je zjevně také spojeno s volbami, jelikož se dají očekávat masivní protesty,“ míní Kara-Murza.

„Přemýšleli jsme i o bojkotu těchto voleb, ale nakonec jsme se rozhodli jakýmkoli způsobem vzdorovat současnému režimu, tedy i prostřednictvím těchto zmanipulovaných a nespravedlivých voleb,“ uvedl vystudovaný historik v závěru svého vystoupení.

Jako další se ujala slova ředitelka pro oblast Ruska a Euroasie neziskové organizace „National Endowment for Democracy“ Miriam Lanskoy.

„Proč se Putin s údajnou téměř devadesátiprocentní podporou pořád tolik něčeho bojí? Všichni dobře víme, jak tyto volby dopadnou, ruská vláda přesto neustále přichází s dalšími opatřeními, která mají zajistit volební vítězství současného režimu. Vláda se totiž velmi obává toho, že znovu dojde k podobným protestům jako v roce 2011/2012,“ uvedla.

„Putin před nedávnem na kolegiu FSB prohlásil, že zahraniční vlivy se pokusí destabilizovat naši suverenitu. To se již stává tradicí – v loňském roce Putin varoval před zahraničními neziskovými organizacemi,“ prohlásila Lanskoy.

„Vladimir již zmínil Národní gardu, jejíž kroky budou skrze Zolotova, který stojí v jejím čele, řízeny přímo Vladimirem Putinem. Jen připomenu, že Zolotov bývá často dáván do souvislosti s vraždou Borise Němcova,“ uvedla.

Zolotov se s Putinem zná již od dob Putinova působení v Petrohradě. Zolotov, který v té době pracoval jako bodyguard, se stal Putinovým sparing partnerem v boxu a judu. Později se stal i jeho osobním ochráncem.

Jako poslední v řadě panelistů vystoupil syn někdejšího ruského oligarchy Michaila Chodorkovského Pavel.

„Kodaňský dokument OBSE v mnoha svých sekcích zmiňuje, že v členských státech musí být umožněno všem zájemcům podílet se na politických kampaních. Rovněž podle dokumentu musí členské státy počítat s tím, že k volbám konaným v jakémkoli z členských států budou mít přístup domácí i zahraniční pozorovatelé a jakékoli vhodné soukromé instituce a organizace,“ zmínil.

„Pokud se podíváme na předchozí pozorovatelské mise OBSE, uvidíme, že se pozvánky k účasti na volbách odesílají hostujícím státem vždy tři měsíce před pořádáním voleb. Když vezmeme v potaz, že volby v Rusku se budou konat 18. září, znamenalo by to, že pozvánky by musely přijít v tomto týdnu, to se ovšem nestane, jelikož nebyly žádné odeslány,“ uzavřel své vystoupení Chodorkovsky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…