Ruské ministerstvo obrany už neexistuje, zuřil šéf Wagnerovců. A hry v Kremlu ničí ruský stát

04.06.2023 7:28

„Ministerstvo obrany Ruské federace de facto neexistuje,“ vypálil v jednom z dalších svých bojovných projevů zakladatel soukromé armádní skupiny Ruska Jevgenij Prigožin. Ve své kritice ruského vedení zašel ještě dál a naznačil, že konvenční ruské jednotky připravily na Wagnerovce past. Na ukrajinské straně se vrací k osudu ukrajinských dětí, které zmizely kdesi v Rusku, případně v Ruskem okupovaných oblastech. Prý jich jsou statisíce.

Ruské ministerstvo obrany už neexistuje, zuřil šéf Wagnerovců. A hry v Kremlu ničí ruský stát
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Ukrajinské úřady oznámily, že okupovanými ukrajinskými městy na jihu státu otřásla série explozí. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN. Jeden z Ruskem dosazených představitelů regionu Vladimir Rogov uvedl, že ruská protivzdušná obrana sestřelila šest raket nad Berďanskem, přístavním městem v jihovýchodním cípu regionu. Leží mezi Mariupolem a Melitopolem. Z útoku obvinil ukrajinskou armádu. Ukrajinští zástupci se k výbuchům nevyjádřili a CNN upozornila, že informace o útocích v Berďansku nemohla nezávisle ověřit. Sobotní výbuchy představují poslední z řady útoků na Ruskem okupovaná území na jihu Ukrajiny v poslední době.

O slovo se znovu přihlásil také zakladatel soukromé ruské armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin, který tepal vedení Ruské federace nejen za to, co dovoluje páchat v Bělgorodské oblasti. Ministerstvo obrany Ruské federace v této souvislosti nešetřil. „Ministerstvo obrany není ve stavu, kdy by mohlo dělat vůbec něco, protože de facto neexistuje - je v chaosu," řekl Prigožin podle CNN.

„Nebezpečné hry se v kremelských věžích staly běžnou záležitostí," pokračoval šéf Wagnerovců s odkazem na neidentifikované kremelské frakce. „Už nějakou dobu frakce hrají hry, aniž by chápaly, co dělají. Dnes prostě ničí ruský stát.“

Prohlásil, že neznámé kremelské frakce „ničí (ruský) stát“ a snaží se zasít rozkol mezi něj a čečenské vedení a jeho bojovníky. Prigožin také tvrdil, že kritizuje ministra obrany a náčelníka generálního štábu, protože „nedělají svou práci správně“. 

Ale Prigožin zašel ještě dál. 

„Pokud ministerstvo obrany dostatečně brzy nezastaví to, co se děje v Bělgorodské oblasti, nezastaví ten chaos, který se děje kolem zajetí území Ruské federace, pak my (jednotky Wagner) určitě přijedeme do Bělgorodské oblasti a budeme chránit naše lidi," uvedl.

Podle serveru katarské televize Al-Džazíra vyrukoval Prigožin dokonce s tvrzením, že ruské síly zaminovaly část území, o které se bojovalo, aby poškodily Wagnerovce. Konkrétně při jejich stahování z Bachmutu.

„V příspěvku na Telegramu Prigožin uvedl, že jeho muži objevili v týlových oblastech tucet míst, kde příslušníci ruského ministerstva obrany umístili různá výbušná zařízení, včetně stovek protitankových min. Na otázku, proč byly miny položeny a výbušniny nastraženy, úředníci ministerstva obrany uvedli, že to byl rozkaz jejich nadřízených, uvedl Prigožin,“ napsal server katarské televize.

Žádná z nastražených náloží však podle Prigožina nevybuchla a nikdo nebyl zraněn.

Na ukrajinské straně se řeší protiofenziva, ale nejen ta. Server Kyiv Post se vrátil k osudu ukrajinských dětí ukradených Ruskou federací. Publicista na volné noze Mark Temnycky napsal, že Rusové unesli statisíce ukrajinských dětí a musí za to také tvrdě zaplatit. „Je třeba vyvinout mezinárodní tlak na Rusko, aby vrátilo statisíce unesených dětí na Ukrajinu. Rusko musí být za tyto zločiny proti lidskosti důsledně potrestáno. V době, kdy se ruská invaze na Ukrajinu blíží k hranici 16 měsíců, vyšetřuje několik mezinárodních organizací ruská válečná zvěrstva. Mezi ně patří i dopad ruské invaze v plném rozsahu na životy ukrajinských dětí,“ uvedl doslova Temnycky.

Z dostupných informací se zdá, že unesené děti jsou na ruské půdě vystaveny převýchově a rusifikaci. Rusifikační program zahrnuje ruský pohled na výklad ukrajinských dějin, dehonestaci Ukrajinců a vyzdvihování ruského prezidenta Vladimira Putina. Samozřejmostí je údajně i povinná výuka ruštiny.

Tyto závěry byly podle Temnyckého částečně odvozeny ze zprávy, kterou zveřejnila Conflict Observatory, projekt financovaný americkým ministerstvem zahraničí a realizovaný na Yale University School of Public Health.

„Ruská vláda vypracovala národní program, který nabízí ukrajinské děti k adopci ruským rodičům, i když se ví, že děti nejsou sirotci,“ upozornil Temnycky.

Publicista v této souvislosti připomněl, že politiku nuceného přesídlování celých etnik není na území Ruské federace ničím novým. Ve 20. století tutéž politiku a v mnohdy ještě drsnějším provedení prováděl diktátor Josif Stalin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vždyť, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLu1 , 04.06.2023 10:12:17
je nad slunce jasnější, že to věčné Prigožinovo brblání, ta jeho "kritika" Kremlu a "výhrůžky", co všechno udělá nebo neudělá, je víceméně zdařilé mediální divadýlko, na kterém je nejzábavnější to, jak na ně ti naši strážci západních hodnot ochotně naskakují.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …