Ruské úřady prý dost nepomáhají uprchlíkům z Ukrajiny: Ti nedostávají dokumenty a musí páchat trestnou činnost

21.04.2015 15:01

Americký publicista a expert na Rusko a Ukrajinu Paul A. Goble se ve svém textu snaží vyvrátit tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého Rusové a Ukrajinci jeden národ. Poukazuje přitom na zprávu vysokého ruské úřednice, podle které jsou ukrajinští uprchlíci v Moskvě přehlížení a daří se jim hůř než doma.

Ruské úřady prý dost nepomáhají uprchlíkům z Ukrajiny: Ti nedostávají dokumenty a musí páchat trestnou činnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Ruská zplnomocněnkyně pro lidská práva Taťána Potjajevová ve výroční zprávě konstatuje, že mnoho ukrajinských uprchlíků považuje Rusko za poslední naději, ale životní podmínky jsou zde „bez ohledu na kulturní blízkost a slovanskou vizáž“ horší než v rodné zemi. „Mají problémy najít si v Moskvě práci, nikoli však kvůli jejich neschopnosti či neochotě pracovat. Brání jim v tom do jisté míry ruské úřady, které jim nejsou schopné obstarat dokumenty, jež by jim dle ruských zákonů mohly přinést značné výhody,“ zmiňuje Potjajevová. 

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

V důsledku těchto administrativních nedostatků se podle Potjajevové stávají ukrajinští uprchlíci často oběťmi podvodů či jsou nuceni se dokonce účastnit trestné činnosti. Veřejná ochránkyně lidských práv se obává, že takový vývoj může negativně ovlivnit image Ruska v očích obyčejných Ukrajinců. „Ruští úředníci by měli s uprchlíky lépe komunikovat a zajistit jim větší podporu. Včetně pomoci, pokud se Ukrajinci rozhodnout vrátit se zpět do své rodné země,“ míní Potjajevová. Dle oficiálních údajů v období od března do července 2014 požádalo v Moskvě o status uprchlíka 20 000 Ukrajinců. „Do začátku letošního roku však uspělo jen 5500 z nich,“ podivuje se Potjajevová.

Obdobná situace podle vysoké ruské úřednice panuje i v jiných oblastech Ruska. Mnoho z ukrajinských uprchlíků nesplňuje podmínky pro přiznání statusu uprchlíka. V omezeném počtu případů se snaží někteří z nich získat výhody, i když už v Rusku žili před konfliktem na Ukrajině. „Buď se rozhodnou registrovat jako uprchlíci či vstoupí do manželství s rodilými Rusy, aby získali sociální dávky. Počáteční mohutná uprchlická vlna se však zastavila. Ruští úředníci nyní zkoumají jednotlivé žádosti a dočasný azyl poskytují pouze těm, kteří na to mají dle zákona nárok. Nejčastěji jsou to lidé, kteří mají v ruském hlavním městě své příbuzné,“ konstatuje Potjajevová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…