Vnitro: Žádosti Ukrajinců o azyl v ČR rostou v řádu desítek

13.08.2014 11:05

Nárůst počtu žádostí ukrajinských občanů o azyl v Česku se v posledních měsících v souvislosti s děním na Ukrajině pohybuje řádově v desítkách. Od počátku roku požádalo o azyl v tuzemsku zhruba kolem 250 Ukrajinců. Na dnešním jednání senátního výboru pro evropské záležitosti o tom informovala zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra Pavla Novotná.

Vnitro: Žádosti Ukrajinců o azyl v ČR rostou v řádu desítek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé, ilustrační foto

Uvedla také, že Ministerstvo vnitra ve spolupráci se státy Visegrádské čtyřky a takzvaného Salcburského fóra monitoruje situaci, aby bylo připraveno na případnou vlnu uprchlíků.

Česko podle ní naproti tomu nepociťuje tlak migrantů směřujících z jihu přes Itálii, Španělsko nebo Řecko. Je to podle ní dáno hlavně tím, že v tuzemsku neexistuje diaspora, do níž by uprchlíci směřovali, protože se snaží skončit v zemích, kde takovou silnou diasporu mají.

Náporem nelegálních přistěhovalců z Afriky trpí hlavně Itálie. Podle aktuálních informací je pravděpodobné, že celkový počet imigrantů, kteří se letos po moři přeplavili do Itálie, brzy převýší 100.000.

Počet zadržených ilegálních migrantů se snižuje

Zástupci Ministerstva vnitra přišli členům výboru představit sdělení Evropské komise o návratové politice EU. Komise v něm mimo jiné uvádí, že od roku 2008 se počet zadržených ilegálních migrantů snižuje, a to ze 610.000 zadržení v roce 2008 na nynějších zhruba 440.000 zadržení. Přesný důvod poklesu se podle Evropské komise dá jen těžko stanovit, ale může za ním stát například hospodářská krize v Evropě, dokonalejší kontroly na vnějších hranicích i zlepšení situace v některých zdrojových zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …