Kontroverzní ruský spisovatel a provokatér se rozpovídal o Rusech a Ukrajincích

22.08.2014 11:23

Rusko k Evropě nepatří a nikdy nepatřilo, říká v rozhovoru pro server Echo24.cz ruský spisovatel Viktor Jerofejev, který má pověst nekonformního intelektuála a provokatéra. Podle něj je mentalita Ukrajinců a mentalita Rusů dost odlišná.

Kontroverzní ruský spisovatel a provokatér se rozpovídal o Rusech a Ukrajincích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Znak ruské policie

Připouští, že historicky vzato spolu normální Rusové a Ukrajinci po lidské stránce vycházeli docela dobře. „Ale vždycky mezi nimi byly nepřehlédnutelné rozdíly, jiný přístup k životu.“ Rusko je podle Jerofejeva zemí apokalypsy.

„Rus má sklony k zoufalství, stěžuje si tu na špatné počasí, kvůli kterému je ohrožená sklizeň, tu na rozdíly mezi muži a ženami, které jsou údajně tak dramatické, že člověk ani nemůže založit dobrou rodinu atd.,“ uvedl s tím, že Ukrajina je naopak společnost tvrdě pracujících lidí. „Ukrajinec miluje svou rodinu, svoje políčko, a jak se teď ukazuje, i svou vlast. Ukrajinci jsou založení víc materialisticky,“ tvrdí kontroverzní spisovatel.

Upozorňuje, že vždy polemizoval s představou, že Rusko je součást Evropy, byť nějak nepovedená. „Rusko k Evropě nepatří a nikdy nepatřilo. Vždycky, když jsem to říkal lidem ze Západu a na různých konferencích, chodili pak za mnou a vymlouvali mi to: Ne, Rusové jsou Evropané, jen zrovna mají depresivnější fázi a podobně,“ uvedl s tím, že když teď Západ neevropskost Ruska objevil také, tak to leckoho zaskočilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…