Rusko a Velká Británie zvažují, že přestanou respektovat soud ve Štrasburku

20.08.2014 10:45

Rusko a Velká Británie diskutují o odchodu z Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Informoval o tom server česká-justice.cz. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina ESLP mnoho rozsudků politizuje.

Rusko a Velká Británie zvažují, že přestanou respektovat soud ve Štrasburku
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ruský prezident Vladimir Putin se tak vyjádřil na setkání s poslanci krymského parlamentu. Podle ruského prezidenta Evropský soud pro lidská práva mnoho rozsudků politizuje. „ESLP sehrává pouze chabě roli, pro kterou byl původně založen a jednoduše naplňuje nějaké politické funkce,“ citovala média kritické výroky Vladimira Putina, jak je vyjádřil v debatě s poslanci krymského parlamentu v Jaltě.

Na návrh předsedkyně parlamentního výboru pro rodinu Jeleny Mizulinové, aby Rusko odešlo z jurisdikce Evropského soudu pro lidská práva, ruský prezident ovšem odpověděl, že „technicky je to samozřejmě možné, ale tato diskuze není na pořadu dne“.

„V tuto chvíli vedeme různé diskuze a udržujeme s nimi dialog,“ uvedl ruský prezident, který poté pro média řekl, že ESLP ve skutečnosti neusměrňuje legální poměry ani nechrání žádná stanoviska, ale jednoduše plní nějaké politické funkce.

„Pokud budou tyto praktiky posilovat, je možné, že Rusko odejde z jurisdikce ESLP, ale tato záležitost stále ještě není součástí naší agendy,“ cituje česká-justice.cz Vladimira Putina.

I v Británii se vede diskuze o setrvání v ESLP

O vystoupení z jurisdikce ESLP je už více než rok vedena debata také ve Velké Británii. Dramatická diskuze se prý rozpoutala opět minulý týden v reakci na rozhodnutí ESLP, že Velká Británie porušuje Úmluvu o ochraně lidských práv, když upírá volební právo vězňům. Server česká-justice.cz uvádí, že zatímco někteří britští soudní funkcionáři a politici kritizují přílišnou vstřícnost kolegů k rozsudkům ESLP a poplatnost Velké Británie mezinárodnímu právu na úkor domácí jurisdikce, jiní – jako naposledy bývalý generální prokurátor Dominic Grieve – označují eventuální odchod Velké Británie z Rady Evropy a z ESLP opakovaně za katastrofu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…