Rusko je stejně nebezpečné jako islámský terorismus, vyplulo v Londýně. A slova se ujal aktivista Janda

05.12.2017 19:33

Britští občané by si měli dávat pozor na ruské agenty a jejich spolupracovníky. Po ostrově se jich pohybuje až 900 tisíc a ruská vláda na jejich působení vydává obrovské sumy – 600 milionů dolarů až miliardu. Rusové se s pomocí agentů a dezinformačních zpráv vměšují do britské vnitřní politiky. A nejen té britské. Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty serveru info.cz řekl, že nemalý problém má i Česko.

Rusko je stejně nebezpečné jako islámský terorismus, vyplulo v Londýně. A slova se ujal aktivista Janda
Foto: Radim Panenka
Popisek: Obrázky ze státní návštěvy Miloše Zemana v Rusku

Britská Národní bezpečnostní rada NSC hlásí, že ruské agenty a jejich spolupracovníky ve Velké Británii lze považovat za stejně velkou hrozbu jako teroristy z Islámského státu. Britové by se měli mít na pozoru před vojenskými silami Ruska, ale také ruskými pokusy o ovlivnění vnitropolitické situace v Británii. Na ostrově prý dnes žije na 900 tisíc rezidentů ruských tajných služeb, na které vláda v Kremlu vydává prý něco mezi 600 miliony dolarů až miliardou. Rusové si nakupují nemovitosti v ostrovním království a využívají je jako základnu pro své protibritské aktivity.

Ukazuje se prý navíc, že Rusové využívají britský ostrov k tomu, aby si vyřídili účty s nepohodlnými osobami.

Victor Madeira, expert na ruskou problematiku, před zvláštním výborem britské dolní sněmovny uvedl, že Velká Británie není jediným cílem ruských tajných složek. Stejný problém prý mají i další země západní a střední Evropy. Ruské vměšování se do vnitřních záležitostí jiných států je navíc podle Madeiry přípravou na budoucí úspěšné vedení války.

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty k tomu doplnil, že na pozoru by se mělo mít i Česko.

„Rusko a jeho aktivity nejenom na Ukrajině či Gruzii, ale i uvnitř západních zemí jsou považovány za bezpečnostní hrozbu nejvyšší důležitosti. Ruské aktivity snažící se skrze dezinformace, špionáž a zpravodajské vlivové operace změnit interní dění v západních státech jsou čím dál víc viditelné, a proto to zpravodajci demokratických států nahlas označují za hrozbu,“ uvedl Janda.

Ruský vliv se podle Jandy v Česku šíří s pomocí prezidenta Miloše Zemana a některých poslanců sedících dnes ve sněmovně. Řeč je především o komunistických poslancích a o zákonodárcích SPD Tomia Okamury.

V podobném duchu se vyjádřila i předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová. Politička je toho názoru, že Česko by se mělo mít před ruskými aktivitami na pozoru, a dáma doufá, že tajné služby v tomto smyslu pracují, jak mají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …