Rusko stíhá jaderného fyzika za přednášku a publikace v ČR. Prozradil prý státní tajemství

04.02.2015 19:44

Ruské úřady obvinily z prozrazení státního tajemství bývalého pracovníka Federálního jaderného střediska v Sarovu Vladimira Golubeva. Důvodem se stala jeho přednáška na vědecké konferenci v Česku, která následně byla publikována. Golubevovi hrozí až čtyři roky vězení, oznámil jeho advokát Jevgenij Gubin. Ruská tajná služba FSB se ke kauze nevyjádřila.

Rusko stíhá jaderného fyzika za přednášku a publikace v ČR. Prozradil prý státní tajemství
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Průvod ke dni národní jednoty v Moskvě. Zúčastnilo se ho pětasedmdesát tisíc lidí

Zmíněná konference v Česku se podle agentury Interfax odehrála již v roce 2003, jiné zdroje jako datum konání uvádějí duben 2013, kdy se v Praze jednalo o nových trendech a materiálech v energetice a v programu konference figurovaly čtyři Golubevovy práce. Předloni byl Golubev propuštěn ze zaměstnání. V Sarovu přitom působil od roku 1975. V současnosti je v důchodu.

Ke stíhání prý přispěly i změny v trestním zákonu z roku 2012, které usnadnily vznesení obvinění z vlastizrady

Golubev je odborník na výbušniny, čemuž věnoval i svůj referát v Česku. Žádné státní tajemství neprozradil, veškeré údaje už totiž publikoval v 80. a 90. letech, tvrdí advokát Gubin.

Podle zmínek na internetu se vědec v Sarovu věnoval i balistice a dynamice plynů. Jeho byt prohledali agenti FSB, nástupkyně sovětské tajné policie KGB; zabavili počítače a pevné disky. Golubev musel podepsat prohlášení, že se nebude k případu vyjadřovat, a zavázat se, že neopustí své bydliště v Nižním Novgorodu.

Ruská média se dohadují, nakolik případ Golubev souvisí s aférou okolo "vlastizrady" ženy v domácnosti Svetlany Davydovové, která telefonicky sdělovala místní fámy ukrajinskému velvyslanectví; tedy zda jde o příznaky rostoucí "špionománie" ruských úřadů na pozadí eskalace ukrajinské krize a prudkého ochlazení vztahů se Západem. Ke stíhání prý ale přispěly i změny v trestním zákonu z roku 2012, které usnadnily vznesení obvinění z vlastizrady.

Ruský jaderný komplex v Sarově asi 400 kilometrů východně od Moskvy je největší v zemi. Téměř stotisícové město Sarov, dříve známé jako Arzamas-16, je kolébkou ruské jaderné fyziky a místem, kde vznikla první sovětská atomová a vodíková puma. Dodnes se v místních provozech vyvíjejí a kompletují jaderné hlavice. Město je pro cizince uzavřené a i Rusové tam smějí jen na zvláštní propustky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…