Tři zprávy z Východu, které byste měli znát a které v českých novinách nebyly

04.02.2015 13:14

Rusko obdrželo od Číny pozvání, aby se připojilo k velkorysému projektu, který má propojit Peking s Evropou a Blízkým východem. Ministr zahraničí se po návštěvě Číny vydal utužovat vzájemné vztahy do Turkmenistánu. Rusko též zvažuje možnost zcela zakázat geneticky modifikované potraviny. Takové jsou některé poslední zprávy ze světa na východ od nás.

Tři zprávy z Východu, které byste měli znát a které v českých novinách nebyly
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Server Sputniknews.com konstatuje, že propojením Číny, Ruska a Indie prostřednictvím projektu „Jeden pás, jedna silnice“ odkazujícím k někdejší Hedvábné stezce zasadila Čína tvrdý úder Washingtonu, který přišel s podobnou iniciativou před čtyřmi lety. Projekt „Jeden pás, jedna silnice“ představil v závěru roku 2013 čínský prezident Si Ťin-pching s cílem navázání užších obchodních i politických vazeb se státy nacházejícími se v oblastí Euroasie. Předevčírem vyzval na setkání se svými protějšky z Indie a Ruska čínský ministr zahraničí obě země, aby se k čínskému projektu připojily. Čína má v plánu v příštích letech investovat obrovské sumy do vybudování infrastruktury, která by propojila Peking se Střední Asií, Evropou a Blízkým východem.

celý text v angličtině najdete ZDE

Z pohledu Ruska však probíhají snahy o zintenzivnění hospodářských a politických vazeb nejenom se silnými hráči typu Indie a Číny. Ruská tisková agentura TASS informuje o setkání ministra zahraničí Sergeje Lavrova s jeho turkmenským protějškem Rašídem Meredovem v Ašchabadu. „Diskutovali jsme o dalším rozvoji obchodní a hospodářské spolupráce. Zvláštní důraz byl kladen na rozvoj vztahů v humanitární a kulturní oblasti,“ uvedl Lavrov. Podle zjištění TASS spolu oba ministři také hovořili o mezinárodních otázkách a vývoji situace ve Střední Asii, zejména v souvislosti s Afghánistánem. „Z našeho setkáním mám velmi pozitivní dojem. Jsem rovněž spokojen s tím, že se nám podařilo shodnout se na plánu budoucích konzultací mezi oběma ministerstvy,“ dodal Lavrov, který to Turkmenistánu dorazil po návštěvě Číny.

V Rusku se rovněž jedná o návrhu zákona, podle jehož znění by nebylo v zemi možné pěstovat geneticky modifikované rostliny a plemenná zvířata s výjimkou jejich použití pro výzkum. Souběžně s tímto legislativním procesem probíhají analýzy, jež by měly určit kontrolní postupy pro vypouštění geneticky modifikovaných organismů v životním prostředí. Dále se zkoumá vliv geneticky modifikovaných organismů (GMO) na lidský organismus a životní prostředí a vliv produktů s použitím GMB či obsahujících GMO.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…