Rusku hrozí skutečně tvrdé sankce, píše MF Dnes. Ledaže by Putin domluvil mír...

19.07.2014 9:09

Sestřelení malajsijského civilního letadla nad Ukrajinou urychlí jednání evropských lídrů o dalších a mnohem tvrdších sankcích EU namířených na Rusko. Píše o tom sobotní MF Dnes s tím, že pro Rusko budou ještě citelnější než ty, ke kterým přistoupily Spojené státy. Deník si také všímá toho, že Vladimir Putin dostal poslední šanci, aby zařídil mír na Ukrajině.

Rusku hrozí skutečně tvrdé sankce, píše MF Dnes. Ledaže by Putin domluvil mír...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Skupina separatistů není schopna sestřelit letadlo bez výzbroje a výcviku. A toho se jim dostalo od Ruska,“ řekl včera americký prezident Barack Obama. MF Dnes si všímá toho, že tímto prohlášením učinil Moskvu odpovědnou za sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou.

Dalším významným vzkazem Vladimiru Putinovi byl prý další veřejný výrok amerického prezidenta, který tak údajně dává ruskému prezidentovi poslední šanci, chce po něm, aby zařídil konec války na Ukrajině. „Chceme, aby Rusko nastoupilo cestu, která nastolí mír na Ukrajině. Dosud po ní nešlo. Rusko celou dobu narušuje suverenitu Ukrajiny a podporuje separatisty,“ řekl Obama.

Podle Putina musí všechny strany konfliktu nyní jednat o míru

Podle deníku MF Dnes si Vladimir Putin po sestřelení malajsijského boeingu se třemi sty pasažéry na palubě uvědomuje vážnost situace. Okamžitě prý sám telefonoval americkému prezidentovi. Údajně cítí, že nadešel čas pro dohodnutí ukončení bojů na východní Ukrajině.

„Musí být navázané přímé kontakty mezi všemi znepřátelenými stranami. Všechny strany musí zakončit bojové akce a přejít k mírovým rozhovorům,“ prohlásil Putin. Sám uvedl, že je ve snaze vyřešit krizi na Ukrajině v kontaktu s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem.

Mohou následovat nejtvrdší možné sankce

„Je to globální tragédie, která může mít nedozírné následky,“ řekl včera mimo jiné Barack Obama. MF Dnes dodává, že to tak může skutečně být. Pokud se prý potvrdí, že bylo letadlo sestřeleno proruskými separatisty raketovým systémem BUK dodaným Ruskem či přímo ruskými vojáky, zamíří Rusko do mezinárodní izolace. Následovaly by údajně nejtvrdší možné ekonomické sankce a na druhé straně by byla Ukrajina podpořena Západem, a to nejen ekonomicky, ale i vojensky.

Už nyní podle MF Dnes, tedy po tragédii sestřeleného civilního letadla, Evropa diskutuje o tvrdých sankcích namířených na Rusko. Již ve čtvrtek večer prý měnili velvyslanci při EU na společném jednání připravovaný text směrem k většímu postihu.

Evropské státy jsou nyní v postoji vůči Rusku jednotnější

K těm státům, které volaly po tvrdých sankcích, se podle diplomatických zdrojů nyní přidávají i ty umírněnější. Už příští týden v Bruselu budou špičky evropské zahraniční politiky doplňovat seznam jmen lidí a společností, se kterými prý členské státy přeruší obchodní i jiné kontakty.

To by pro Rusko údajně mohlo být smrtící. Pro ruskou ekonomiku, která se už nyní pohybuje na hraně recese, by jakýkoli vážnější postih ze strany Evropské unie údajně znamenal mnohem citelnější ránu než je tomu v případě Spojených států. Přitom poslední americké sankce Rusku nepěkně utáhly smyčku. „Poslední americké sankce znamenají pro ruské podniky, ať jsou to lídři v energetice nebo bankovnictví, velkou ránu,“ cituje MF Dnes Andreje Kostina, šéfa druhé největší ruské banky VTB. „Bude to mít negativní vliv i na světový finanční systém a ekonomickou spolupráci.“ I ruské ministerstvo financí prý uvedlo, že to bude mít „velmi negativní dopad na ekonomiku“.

Na Rusko jsou uvalovány sankce kvůli obsazení Krymu a podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Sestřelení letadla prý jen urychlí jednání o dalších opatřeních proti Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…