Rusnok doporučil zvýšení daně pro firmy

21.01.2014 9:02

Rusnokova vláda nakonec vydržela déle než půl roku. Na konci ledna ji vystřídá kabinet premiéra Bohuslava Sobotky. Nový premiér se už nechal slyšet, že noví ministři budou muset prověřit personální kroky Rusnokovy vlády a že má podezření na klientelismus. Hospodářské noviny s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem připravily rozhovor a ptaly se i na jeho názor na sektorovou daň.

Rusnok doporučil zvýšení daně pro firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Jiří Rusnok prý Sobotkova slova o prověření personálních změn nepřeceňuje a podle něj zapadají do atmosféry, v jaké se střídání vlád odehrává. „Nakonec je to legitimní, aby si každý udělal jakousi inventuru poté, co převezme za nějaký úsek veřejné správy odpovědnost. To se týká i personálních záležitostí. Nijak to nepřeceňuji,“ řekl odcházející premiér HN.

Ambiciózní ekonomický plán nové vlády Jiřímu Rusnokovi prý konvenuje. Jenže upozorňuje na to, že mnoho věcí ve státní správě nelze změnit nějakým manažerským rozhodnutím. „Vyžaduje to změny zákonů. Už jejich tvorba je složitý proces, který trvá dlouho. A to je jen část řešení,“ říká Jiří Rusnok a upozorňuje tak na časovou náročnost mnoha plánů.

Jiří Rusnok v další odpovědi pro HN naznačil, že velké ambice někdy vedou k časově náročným projektům a cíle se tak nepřiměřeně vzdalují. Uvádí i příklad. „Velice podporuji, aby všichni, kdo mají platit daně, je platili. Máte analýzu z prostředí svazu obchodu, která říká, že čtyři procenta večerek platí DPH, víc ne. Co s tím? Jedno z řešení jsou registrační pokladny s fiskální pamětí,“ říká Rusnok a zároveň popisuje jinou cestu, kterou si zvolila koalice.

Ambiciózní projekty zaberou i několik let

„Koalice se ale shodla ne na registračních pokladnách, ale na sofistikovaném systému, který bude založen na tom, že u povinného plátce bude nějaká registrační pokladna de facto on-line napojena na centrálu daňové správy. Zní to velmi ambiciózně a povzbudivě. Obávám se ale, že je to tak obrovský projekt z hlediska IT a organizace výběru daně, že to může zabrat mnoho let, a je otázka, jak se to vůbec technicky povede,“ uvedl Rusnok.

V HN si dál klade otázku, jestli není lepší začít něčím mnohem méně ambiciózním. „Něčím, co už de facto z velké části funguje. Ať se nám to líbí, nebo ne, naše ministerstva fungují tak, že ministr nemůže být jen politickým manažerem, který pokyne pravicí, levicí a řekne tohle to. Když to ministr nebude důsledně prosazovat, tak to prostě nebude,“ vysvětluje Jiří Rusnok.

Lepší je zvednout o procentní bod celou korporátní daň

Jeden z receptů ČSSD, jak zvýšit příjem do státní kasy, je zavedení sektorové daně. Jiří Rusnok se však na ni dívá spíše skepticky. V rozhovoru pro HN potvrdil přesvědčení, že daně by měly být co nejjednodušší a snadno spravovatelné. „Ale kdo rozhodne, že tento sektor už zdaníme a tento ne?“ ptá se Rusnok.

„Řekne se, že tam mají být banky. To zní na první pohled logicky, ale je tu přece velmi silný konkurenční trh, působí tu několik desítek bank od velkých po malé. Má to přece být v oligopolních odvětvích, kde vzniká mimořádný zisk, neřekl bych ale, že banky jsou typické oligopolní prostředí. Lepší řešení je, že se zvýší o jeden či dva procentní body celá korporátní daň,“ nastínil v HN svůj pohled odcházející premiér Jiří Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…