Rusnokův exministr Podivínský trénuje němčinu. Může se stát velvyslancem v Berlíně

12.04.2014 10:59

Exministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský (KDU-ČSL) v prezidentské vládě Jiřího Rusnoka se podle informací sobotní MF Dnes možná brzy dočká nového postu. Spekuluje se o něm jako o možném příštím velvyslanci v Berlíně. Zastupitelský úřad v Německu je z hlediska Česka velmi důležitý, ne-li ten nejdůležitější.

Rusnokův exministr Podivínský trénuje němčinu. Může se stát velvyslancem v Berlíně
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

Současný velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák svůj post zastává již osm let a byl by rád vystřídán. A jeho nástupcem by mohl být právě Tomáš Podivínský. „Neočekáváme žádné problémy, protože pan Podivínský má na Hradě velmi dobrou reputaci,“ prozradil zdroj z KDU-ČSL. Je sice pravda, že exministr nemá příliš rozsáhlé diplomatické zkušenosti, neboť v minulosti byl toliko generálním konzulem v Drážďanech, ale podobné „nedostatky“ mohou mít i další kandidáti. Bude tak záležet na tom, zda se lidovcům podaří přesvědčit své koaliční partnery, aby Podivínského také podpořili.

Ministerstvo zahraničí ani Hrad nechtějí informace komentovat. „O jménech kandidátů nedáváme informace až do okamžiku, kdy obdrží souhlas hostitelské země, jinak bychom se dostali do stejných problémů jako loni,“ vzkázal šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Připomněl tím spory někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) s prezidentem Miloše Zemanem o jmenování Livie Klausové na post velvyslankyně na Slovensku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…