Rusové dál „kradou ukrajinské děti“, hlásí ISW

25.11.2023 18:20

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) dorazili na Ukrajinu. Na frontách na jihu a na východě země dál tekla krev. Rusové dál buší do Avdiivky a podle ukrajinského zdroje tam ztrácejí další techniku i vojáky. Skupina zemí spolupracující ve skupině Rammstein se shodla, že dodají Ukrajině další zbraně. Zdroje z USA zmiňují projekt Ruska a Číny k vybudování podmořského tunelu na Krym. A Rusové, dle amerického institutu, „kradou ukrajinské děti“.

Rusové dál „kradou ukrajinské děti“, hlásí ISW
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Rusové dál útočí na Avdiivku na východě Ukrajiny. Obránci prý ve dnech 23. a 24. listopadu odrazili na 50 útoků agresorů. Oleksandr Shtupun, mluvčí Obranných sil sektoru Tavria oznámil, že o den dříve, tedy 22. listopadu, Ukrajinci zničili tři ruské tanky a sedm obrněných bojových vozidel. Na Shtupunova slova upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinští představitelé hlásili, že ruské síly ztratily 50 tanků a 100 obrněných vozidel při obnovených útocích na Avdiivku 19. října a 15 tanků a 33 obrněných vozidel během počátečních velkých mechanizovaných útoků 10. října. Ruské síly ztratily potvrzených 197 poškozených a zničených vozidel v útočných operacích poblíž Avdiivky od 9. října a zdálo se, že ruská armáda strávila konec října a celý listopad přípravami na vlnu vysoce opotřebovaných pozemních útoků vedených pěchotou, aby kompenzovala tyto ztráty těžkého vybavení. Velké pozemní útoky vedené pěchotou budou pravděpodobně představovat významnou hrozbu pro ukrajinské síly bránící se ve směru na Avdiivku, ale nepovedou k rychlému ruskému postupu v oblasti,“ upozornil institut.

Vedle toho Rusové nad Ukrajinu posílají další a další drony. Poslední vlna útoků ze sobotní noci byla podle ukrajinských úřadů vůbec nejmasivnější od počátku války. „Ukrajina v sobotu uvedla, že přes noc sestřelila 74 ze 75 ruských útočných dronů, což byl podle Kyjeva největší dronový útok od začátku invaze,“ napsal server Kyiv Post. Útočné drony měly podle všeho zasáhnout cíle přímo v hlavním městě.

„Více než 70 šahídů v noci na Den památky obětí hladomoru... Ruské vedení je hrdé na to, že může zabíjet,“ pronesl k útoku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Americká velvyslankyně Bridget Brinková v reakci na ruský masivní útok Ukrajincům poděkovala. „V Kyjevě celou noc aktivně pracovala protivzdušná obrana... Děkujeme ukrajinským obráncům,“ napsala velvyslankyně na sociální síti X. Na její slova upozornil server Ukrajinská pravda.

Souběžně s probíhajícími boji se Rusové dál dopouštějí „krádeží ukrajinských dětí“, jak upozornil institut ISW. A že vůdce Strany spravedlivého Ruska Sergej Mironov adoptoval 10měsíční ukrajinskou holčičku, kterou ruské úřady na podzim roku 2022 spolu s více než 40 dalšími dětmi násilně deportovaly ze sirotčince v Chersonu. Ruské soudní dokumenty ukazují, že Mironov a Varlamova poté dívku v listopadu 2022 adoptovali, změnili její jméno z ukrajinského rodného jména na nové ruské jméno a příjmení Mironova a oficiálně změnili místo jejího narození Cherson na Podolsk v Rusku.

Mezitím se již po sedmnácté sešla skupina Rammstein, která řeší dodávky další výzbroje na Ukrajinu. Pomohu jí především zlepšit protivzdušnou obranu. Ukrajina má dostat další balíčky pomoci z USA, Německa, Litvy, Bulharska, Finska, Nizozemska a z Estonska.

Oproti tomu Rusku se má dostat pomoci od Číny. Obě země se podle ISW dohodly, že vybudují podmořský tunel mezi pevninským Ruskem a okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym. Podle ISW, který se odvolal na Washington Post, informace o projektu ukazují, jak moc se Rusko obává křehkosti některých tras spojujících ukrajinský poloostrov s ruskou půdou.

Finové oznámili, že uzavřou další tři hraniční přechody s Ruskem, které uměle zvedá migrační tlak vůči Finsku. Norsko a Estonsko naznačily, že jsou připraveny udělat totéž, bude-li třeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …