Rusové ovládli Sýrii, teď si tam prý mohou dělat prakticky cokoliv. A americké sny o sesazení Asada...

02.10.2015 7:58

Americký internetový server Daily Beast rozebírá účast ruských ozbrojených sil v občanské válce v Sýrii. Podle expertů je nyní vyloučeno, aby byl svržen prezident Asad, což od začátku avizují Spojené státy. Rusové jsou prý v takové pozici, že si do čela země mohou dosadit „svého“ diktátora.

Rusové ovládli Sýrii, teď si tam prý mohou dělat prakticky cokoliv. A americké sny o sesazení Asada...
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Ruským prezidentem nařízené letecké údery v Sýrii podle amerického serveru snížily šance Spojených států na odstranění Asada z prezidentského úřadu. „Moskva tak Washingtonu vzkázala, že pokud bude i nadále trvat na jeho odstranění, bude se muset vypořádat nejprve s ní. „Situace se změnila,“ cituje Daily Beast vyjádření nejmenovaného úředníka z amerického ministerstva obrany. Povstalecké skupiny, jež dostávají zbraně od Spojených států, si nyní stěžují, že Rusové bombardovali jejich pozice, což potvrzují také samotné americké úřady. Mnozí nyní poukazují na to, že kdyby se Spojené státy a Rusko předem dohodly na přesných podmínkách, bylo možné tomuto útoku předejít.

Dle zjištění Daily Beast letecké údery skutečně probíhaly v místech, která ovládají syrští povstalci, a nikoli Islámský stát. „Vše nasvědčuje tomu, že bombardování proběhlo v místech, která ISIS neovládá,“ připustil na tiskové konferenci také ministr obrany Ash Carter. Jeden z amerických představitelů údajně internetovému serveru sdělil, že bombardování nutí USA jednat s Ruskem. „Z vojenského hlediska budeme sledovat ruské údery a jejich dopad na průběh války. Z diplomatického hlediska je nutné Rusku vyhradit místo u vyjednávacího stolu.“ Jak Daily Beast uvádí, mnoho úředníků z ministerstva obrany je očividně frustrovaných z toho, že by Rusko mohlo promluvit do konečného výsledku války. Především s ohledem na investované téměř 4 miliardy dolarů a 7100 leteckých úderů.

Celý text v angličtině je ZDE

Experti konstatují, že volání Obamovy administrativy po odstoupení Asada z prezidentské funkce je minimálně v krátkodobém horizontu bezpředmětné. „Pro Spojené státy je nyní skutečně nemožné usilovat o Asadův odchod. Nemůžete mít za zády Syřanů Rusy, a přitom útočit na Asadův režim. Něco takového by mohlo způsobit přímý konflikt s Rusy,“ cituje internetový server analytika Christophera Harmera z washingtonského Institutu pro studium války. Rusové tak nyní fakticky získali ve věci Asadova případného odchodu faktické veto. „Mohou si teď nyní klidně vybrat vlastního diktátora,“ poukazuje další vysoký úředník z ministerstva obrany.

Nějaká užší vojenská spolupráce mezi USA a Ruskem zatím není na pořadu dne, byť politici obou zemí podobný scénář v posledních dnech naznačovali. „Letecké údery ruských sil na pozice amerických spojenců z řad syrské opozice něco takového prakticky vylučují,“ tvrdí bývalý americký velvyslanec na Ukrajině a Clintonův poradce pro Rusko Steven Pifer. Vstup Ruska do syrské války byl dle hodnocení expertů odvážný, dramatický a připomínal špionážní filmy. Američtí představitelé v Bagdádu dostali zprávu, že jim ruský „tříhvězdičkový“ generál brzy sdělí důležitou zprávu. V devět hodin ráno lokálního času pak informoval velvyslanectví, že budou zahájeny letecké údery a jen o hodinu později se tak skutečně stalo.

Ve vzduchu se v souvislosti s ruským angažmá v Sýrii vznáší mnoho otázek. „Co se stane, až bude některý ze stovek ruských vojáků zabit po bombovém útoku či přímo v akci? Kolik peněz jsou ochotni Rusové investovat do udržení Asadova režimu? A pokud se rozhodnou náhle zemi opustit, bude schopen syrský prezident něco takového ustát?“ táže se Daily Beast v závěru svého textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…