Rusové učí ukrajinské děti nenávidět Ukrajinu, uvádí Svobodná Evropa

11.07.2022 12:32

Server Rádio Svobodné Evropy / Rádio Svoboda popsal, co se děje na jihu Ukrajiny. Jak ruské okupační síly nutí a často přinutí posílat své děti do nově zřízených proruských škol, kde se povinně učí Ukrajinu nenávidět.

Rusové učí ukrajinské děti nenávidět Ukrajinu, uvádí Svobodná Evropa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hromadný zpěv lidové písně Oj na louce červená kalina u příležitosti oslav Dne Ústavy Ukrajiny. Následoval i zpěv ukrajinské hymny

Ukrajinci žijící na ukrajinském jihu okupovaném ruskými agresory předali Svobodné Evropě informace, jak se vlastně pod okupační správou agresorů žije. Rusové si prý v podstatě berou ukrajinské děti jako rukojmí a nutí rodiče, aby své ratolesti posílali do nově zřízených proruských škol. A když se odváží vzdorovat, hrozí jim okupanti, že jim děti zkrátka seberou.

„Místní nechtějí posílat své děti do těchto škol, ale mají strach,“ řekl Serhij Šiškovskyj, učitel dějepisu v Chersonské oblasti. „Lidé se bojí, že ztratí své děti, a nevědí, jak na tyto (ruské) požadavky reagovat.“

„Ve městě Enerhodar (v severozápadní části Ruskem kontrolovaného regionu) byl rozhodně vyvíjen tlak na rodiče a děti ohledně dodržování (ruských) zákonů pro nadcházející akademický rok,“ řekl jeden z učitelů v Enerhodaru, který si nepřál být jmenován ze strachu, co by mu Rusové provedli, kdyby zjistili, že popsal světu praktiky okupantů.

Stejný učitel řekl, že okupační úřady nabírají učitele a další personál pro školy, které zřizují.

„Hledají personál, ale okupační úřady se potýkají s nedostatkem spolupráce ze strany našich učitelů,“ řekl. „Na to můžeme být hrdí. V současnosti mají nedostatek učitelů. Bylo mi řečeno, že volali učitelům a dokonce navštěvovali jejich domovy,“ dodal.

Okupanti podle všeho počítají s tím, že budou jih i východ Ukrajiny okupovat dlouhodobě.

Koncem června vojenské okupační úřady v Chersonské oblasti oznámily, že připravují „referendum“ o připojení k Rusku.

4. července Moskva jmenovala okupační „vládu“ pro Ruskem kontrolované části Chersonské oblasti a jmenovala Michaila Rodikova, městského úředníka z moskevské oblasti, „ministrem školství a vědy“.

Rodikov vedl de facto vzdělávací oddělení vlády v krymském městě Sevastopol po ruské anexi regionu. Podle ukrajinské investigativní novinářky Valentyny Samar byl Rodikov během svého působení v Sevastopolu v letech 2015-18 zapleten do několika skandálů, po jednom z nich byl nucen rezignovat a vrátit se do Ruska.

„Je to zvláštní jmenování, zvláště když uvážíme, že Rodikovovi je 64 let a měl by brzy odejít," řekla Samar. „Ale myslím, že v něm ještě zbyl nějaký střelný prach, takže přijíždí do Chersonu zavést systém ruského vzdělávání."

Maksym Borodin, prokyjevský člen městské rady Mariupol, řekl RFE/RL, že ruský vzdělávací program byl prosycen „lekcemi propagandy“.

„Přímo učí děti nenávidět Ukrajinu,“ řekl Borodin. „V takzvaných lekcích ‚historie‘ říkají, že Ukrajina je viníkem zahájení současné války a popírají, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu a Mariupol a že vytvořilo všechnu tu hrůzu,“ dodal.

V obecné rovině je podle obyvatel jihu Ukrajiny problém v tom, že od rána do večera poslouchají z médií jen ruskou válečnou propagandu a nemají přístup k alternativním informacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…