Ruští občané se nechávají masírovat televizí a věří tomu, co slyší. A nedají si říct. Na změny teď zapomeňte, zoufá si vyhozená šéfredaktorka

18.08.2015 8:31

Rusové se neradi zříkají svých velmi zakořeněných představ o světě a k smrti nenávidí každého, kdo jim chce jejich pohádku pokazit, říká ruská novinářka Galina Timčenková. Mnozí obyvatelé Ruské federace se tak dle ní ochotně nechávají zpracovávat státní propagandistickou mašinérií a jsou schopni kupříkladu věřit, že Stalin byl dobrý manažer.

Ruští občané se nechávají masírovat televizí a věří tomu, co slyší. A nedají si říct. Na změny teď zapomeňte, zoufá si vyhozená šéfredaktorka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Timčenková donedávna pracovala jako šéfredaktorka zpravodajského – k ruské vládě kritického – serveru Lenta.ru. Loni ale musela redakci opustit, načež se se skupinou spřízněných novinářů vydala do Lotyšska, kde provozuje nový zpravodajský server Meduza.io. V rozhovoru pro Aktuálně.cz Timčenková vysvětlila, že normálně pracovat a objektivně psát o Rusku je v Ruské federaci nemožné.

Rusové si dle ní utvářejí názor podle toho, co vysílá tamní televize. „Z ní se nedozvíte v podstatě nic o tom, co nového se odehrává v Rusku. Zato jste každý den masírováni zprávami o Ukrajině: o jak špatnou a zločineckou zemi jde a jak v ní jen kvete fašismus,“ objasňuje ruská novinářka, proč například tolik Rusů podporuje anexi Krymu.

Sny o návratu do minulosti

Příčin, proč se Rusové tak snadno nechávají ovládat státní propagandou, je dle Timčenkové hned několik. Jednak prý po rozpadu Sovětského svazu neproběhla společenská diskuse o tom, co vlastně byl Sovětský svaz, kdo byl a co vše udělal Stalin a co vůbec byl a jak Rusko zformoval sovětský režim. Když se k tomu přičte katastrofální pokles úrovně vzdělanosti obyvatel Ruské federace, je dle ruské novinářky otevřena cesta k mýtům.

„Mladá generace se dokonce domnívá, že kdysi – v dobách Sovětského svazu – se Rusům dařilo dobře. A ruská mládež ochotně přijímá mýty o Sovětském svazu, aniž by si dala minimum práce, třeba na internetu, aby si ověřila jejich pravdivost,“ uvádí Timčenková.

Jedním z největších a nejrozšířenějších je prý dnes v Ruské federaci ten, že Stalin byl skvělý a efektivní manažer, což je vysvětlováno tím, že dovedl Sovětský svaz mezi světové velmoci. Avšak nikdo už nezmiňuje miliony obětí, které zahynuly v koncentračních či pracovních lágrech, natož likvidaci inteligence či zbídačení národa.

S ekonomickými obtížemi Ruska a snižující se životní úrovní lidí se na ruské scéně objevil dle Timčenkové další mýtus: lidé s velkou nostalgií vzpomínají na sovětskou bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Nikdo už ale nezmiňuje jejich kvalitu.

Demokracie? Ale kdeže...

Na základě tohoto stesku po tvrdé ruce či komunismu Timčenková odhaduje, že v nejbližším desetiletí můžeme zapomenout na jakékoliv demokratické procesy v Rusku. „Víte, Rusové se jen velmi neradi zříkají svých – často velmi zakořeněných – představ o světě. Žijí v mýtech a k smrti vždy nenávidí každého, kdo jim chce jejich pohádku pokazit. A tento jejich až umíněný stesk po minulosti je stále úpornější,“ myslí si.

Rusové se tak dle ní raději nechávají zlákat primitivní, ale na vysoké úrovni prováděnou propagandou, která je zbavuje zodpovědnosti za vlastní přemýšlení a za stav země. Uvykli, že na všechno jsou už hotové odpovědi, které ukazují viníky různých potíží, označují vnitřní a vnější nepřátele. Tento populismus nejhrubšího zrna má prý v Rusku monopolní politické postavení.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…