S návrhem na jmenování Bradáčové se manipulovalo, potvrdilo šetření

30.07.2012 20:38

Z vyšetřování na ministerstvu spravedlnosti vyplývá, že bývalý náměstek Filip Melzer postupoval v případě návrhu na jmenování Lenky Bradáčové nestandardně. Tvrdí to 1. náměstek Daniel Volák, který byl šetřením pověřen.

S návrhem na jmenování Bradáčové se manipulovalo, potvrdilo šetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

„Z prozatímních výsledků šetření ministerské inspekce, jejímž vedením byl pověřen I. náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, vyplývá, že bývalý náměstek sekce justiční Filip Melzer nebyl oprávněn převzít návrh nejvyššího státního zástupce na jmenování nového vrchního státního zástupce v Praze. Pokud tak učinil, převzal jej nestandardně a neoprávněně,“ uvedl Daniel Volák.

Potvrdil tak spekulace, podle nichž došlo k manipulacím s návrhem na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní. Nynější ministr Pavel Blažek již dříve prohlašoval, že k manipulacím zřejmě došlo. Jeho předchůdce Jiří Pospíšil a stejně tak Filip Melzer to ale odmítali.

„Podle spisového řádu měl povinnost neprodleně návrh předat na podatelnu ministerstva spravedlnosti nebo eventuálně příslušnému úseku,“ tvrdí Volák. Melzer tak podle něj postupoval v rozporu s předpisy.

Bývalý náměstek Melzer převzal návrh na jmenování 21. června. Podle výsledků inspekce však v tuto dobu nevykonával funkci náměstka, ale jen vedoucího Kanceláře pro implementaci soukromého práva.

Inspekce však zatím nebyla dokončena. Až tak bude, budou vyvozeny důsledky. Podle Voláka bude muset Melzer převzít zodpovědnost za své činy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…