Samolibý narcis Zeman, Juncker je finanční šíbr, ne hlava EU. Čechy začíná iritovat Západ... Petr Pithart se rozjel

02.06.2016 20:33

Někdejší premiér a předseda senátu Petr Pithart usedl do křesla pro hosta v internetové televizi DVTV a pořádně to rozbalil. Prezidenta Miloše Zemana nepřímo označil za samolibého narcise. Současného předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera vykreslil jako finančního šíbra, ale konstatoval, že EU potřebuje společnou armádu a společné daně. Nevyhnul se ani tématu únavy českých voličů ze Západu.

Samolibý narcis Zeman, Juncker je finanční šíbr, ne hlava EU. Čechy začíná iritovat Západ... Petr Pithart se rozjel
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Na úvod zmínil, že v Rakousku, Německu a na Slovensku mají teď dobré prezidenty. Takže tady je ta možnost, že se nám to napodruhé podaří lépe,“ vyjádřil přání. Za podstatné požaduje, aby se případní protikandidáti Miloše Zemana „nepobili mezi sebou, což se vždycky děje, když je ta opozice v zoufalé situaci. Ale my snad budeme s to přesvědčit ty třetí a čtvrté, aby svůj hlas dali tomu jednomu,“ doplnil Pithart.

Budoucí prezident by měl podle jeho názoru vážit každé slovo, a když už promluví, mluví velmi vážně. Rakouský či německý prezident si mohou dovolit říkat věci, které nejsou vždy úplně populární. „Mně by stačilo, kdyby to nebyl samolibý narcis,“ řekl.

Popsal také, proč je našinec otráven Západem. „My jsme chtěli na Západ, ale oni nám dnes říkají, tohle trvá, tady jste zase něco ukradli a toto je pozdě. Já si myslím, že oni mají pravdu, ale myslím si, že to našince začíná iritovat. Že si říká: Tohle jsme nečekali, že to bude tak náročné a tak složité,“ shrnul Pithart. Rusko cítí svou příležitost. Kreml by se prý rozhodně tolik nepídil po tom, kam mizí peníze daňových poplatníků. Západ to ale zajímá.

EU musí začít reagovat, jinak neobstojí. Co to však přesně znamená? Znamená to, že musejí jednat naši premiéři a naši ministři. To je ta Evropa, to nejsou ti úředníci. Představitelé národních států musejí přijít s iniciativami a hlavně se na nich dohodnout. Evropa by měla začít budovat své vlastní ozbrojené síly a tyto síly následně budou využity. Musejí se vybírat nějaké evropské daně, EU potřebuje mnohem víc prostředků,“ popsal svou představu Pithart.

Obává se však toho, že EU dnes nemá v nejvyšších funkcích opravdové lídry. Juncker je finanční šíbr, tohle přece není hlava Evropy. Někdo se tedy té role ujímá a my bychom to měli respektovat a uznat to. Kancléřka Merkelová řekla leccos, co by dnes ráda vzala zpátky, ale to hlavní řekla správně. Řekla: My to zvládneme. Ona mohla říct – jejda jejda, ta krize, to je malér. Ale ona řekla churchillovské: My to zvládneme,“ pochválil ji Pithart.

Česká politika se ale také potácí od deseti k pěti. Levice a pravice nejsou natolik výrazné, nepředkládají recepty, které by obsahovaly tah na branku. Jistou roli hraje i zklamání českých voličů. Oni šli jednou volit a zklamali se, pak šli podruhé volit a znovu se zklamali. A potřetí si řeknou: Já se jim na to vykašlu. Já se těch lidí ale ptám, komu se na to vykašlete, vždyť vy to můžete změnit, apeloval na voliče někdejší premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…