Sankce zpochybňovat nebudu, ale nesouhlasím s nimi, perlil na ČT Vladimír Dlouhý

18.08.2014 22:53

O tom, jak pomoci českým firmám, které kvůli sankcím přicházejí o ruský trh, se mluvilo v pondělních Událostech, komentářích. Hosty pořadu byl ministr zemědělství Marian Jurečka, generální ředitel firmy Madeta Milan Teplý a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Sankce zpochybňovat nebudu, ale nesouhlasím s nimi, perlil na ČT Vladimír Dlouhý
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Podle informací České televize sankce nejvíce postihnou v rámci ČR mlékárny. Teplý si posteskl, že se za velké peníze připravily na export do Ruska a nyní nemohou vyrábět zboží, které by uplatnily na ruském trhu. Možnost, že by toto zboží uplatnily na jiném trhu, označil za naivní. Naopak se obává toho, že český trh bude zavalen zbožím z Polska a Německa, které se bude prodávat za dumpingové ceny, jimž Madeta nebude moci konkurovat.

Po vládě Teplý žádá, aby v rámci Státního intervenčního fondu co nejdříve odkoupila výrobky, které nemůže kvůli sankcím vyvézt na ruský trh. Podle Jurečky k tomu může český stát přistoupit teprve poté, co bude k tomuto problému znát stanovisko Evropské komise.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý přiznal, že sankce zpochybňovat nebude, i když s nimi nesouhlasí. Věří, že ukrajinský konflikt bude během několika měsíců „zapouzdřen“ a pak by mohlo dojít k obnově obchodu s Ruskem. A kdo pak nebude schopen se na ruském trhu prosazovat, může na tom tratit. „Když politici spolu nemohou mluvit, měli by obchodníci obchodovat,“ podotkl s tím, že je zásadně proti obcházení sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…